Aksaray Haberleri - 26.02.2016 - 10:46
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız, insanın, yaratıldığı ilk andan itibaren anlamlandırmaya çalıştığını, bunun insanın fıtri bir kabiliyeti olduğunu söyledi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu hafta 35’incisi düzenlenen “Felsefe Toplantıları”na konuk olan Mehmet Sami Yıldız, “İnsanın Anlam Arayışı, Değerler ve Din Arasındaki İlişki” başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasına değer kavramını tanımlayarak başlayan Yıldız, “İnsanların, hayatın anlamı ve günlük yaşamın biçimlendirilmesi konusunda, alternatif yollar arasında bir tercih yapmalarını sağlayan yol gösterici nitelikteki soyut yahut somut ilke, inanç ve varlıklardan her birini değer olarak tanımlayabiliriz” dedi. Bu noktada geleneksel, tarihsel, kültürel, felsefi gibi farklı değer kavramlarından söz edilebileceğini belirten ASÜ Öğretim Üyesi Yıldız, bu değerler arasında dini değerlerin de olduğunu ve dini değer kavramının “Doğrular ve yanlışlar konusunda insanı uyarıcı nitelikteki ilkeler” olarak tanımlanabileceğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı din tanımıyla konuşmasını sürdüren Yıldız, “Din, akıl sahiplerini kendi hür iradeleri ile en iyiye, en güzele, en doğruya ulaştıran ilahi kanundur. Yani dinde muhatap akıl sahipleridir ve dinin amacı hem bu dünyada, hem de öteki dünyada insanları en güzele, en iyiye, en faydalıya götürmektir.” İnsanın diğer varlıklardan çok farklı olduğunu, diğer canlıların yapıp ettiklerinde içgüdüsel olarak hareket ettiklerini ve onlara bu programın yaratıcı tarafından yüklendiğini anlatan Yıldız, “Ama insan yaratıldığı ilk andan beri anlam arıyor. İnsanlardaki inanma ve anlamlandırma hali tarihi süreçte de aynıdır. Çünkü insanın anlam arayışı, onun fıtri bir kabiliyetidir” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız, öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı.
Aksaray Haberleri AJet’ten gençlere özel KKTC kampanyası
Aksaray Haberleri Nallıhan’da esnafla kahvaltılı istişare toplantısı yapıldı
Aksaray Haberleri Halk sağlığı hizmetlerinde erken tanı ve sağlıklı yaşam vurgusu
Aksaray Haberleri Erzurum’da yüz tanıma kamerası firariyi yakalattı
Aksaray Haberleri Baba elinden kanlı infaz!
Aksaray Haberleri “Kalbimin En Güzel Şiiri: Annem” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Aksaray Haberleri Saadet Partisi Heyeti Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti
Aksaray Haberleri Gazi Üniversitesinde ‘100. Yılında Ankara Antlaşması Kerkük ve Musul’un Geleceği’ toplantısı yapıldı
Aksaray Haberleri Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde kriz mi var! Yeri değişiyor mu?
Aksaray Haberleri Dünya Sağlık Örgütü’nden Hantavirüs açıklaması
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021