Aliya İzzetbegoviç müzesi tarihe ışık tutuyor

Yerel Haberler - 19.10.2025 - 6:11

MİNE KÖSELER / BOSNA HERSEK – BHA

Saraybosna’nın merkezde, Aliya İzzetbegoviç’in kabrinin hemen yanında yer alan iki bölümlü tarihi kule, Bilge Kral’ın vefatının 4. yılında, 19 Ekim 2007’de müzeye dönüştürüldü. Başlangıçta Saraybosna Müzesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren yapı, Saraybosna Kanton Meclisi’nin 31 Aralık 2009 tarihli kararıyla bağımsız bir kurum haline geldi. Bu dönüşümle birlikte müze, kültürel, bilimsel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapma kapasitesini artırdı.

Tarihi kulelerde yaşayan miras

Müze koleksiyonu, birbirine taş bir kale duvarıyla bağlı olan Ploca ve Siroca kapıkulelerinde sergileniyor. Bu kuleler, 1739 yılında Avusturyalı Mareşal Eugene Savoy’un şehri istilasının ardından şehir kalesinin bir parçası olarak inşa edilmişti.

Müzenin en özel bölümü

Müzenin en dikkat çekici alanı, savaşın ilk günlerinde silah ambargosu altında kalan Boşnak halkının el yapımı silahlarını sergileyen bölüm. Bu bölüm, halkın direniş ruhunu ve imkansızlıklar içindeki yaratıcılığını gözler önüne seriyor.

Ayrıca müzede, Filistin lideri Yaser Arafat’ın Aliya İzzetbegoviç’e hediye ettiği “Ayet’el Kürsi” levhası da sergileniyor. Bu anlamlı eser, müzenin uluslararası bağlamda taşıdığı değeri pekiştiriyor.

Aliya İzzetbegoviç Müzesi, sadece bir liderin hayatını değil, bir halkın özgürlük mücadelesini ve inançla örülmüş direnişini anlatan bir hafıza müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Yerel Haberler A Milli Takım’dan kritik zafer! Dünya Kupası kapısı aralandı

Yerel Haberler X’te erişim sorunu: Kullanıcılar platforma giremedi

Yerel Haberler RATEM Başkanı Vedat Gündoğan’dan Türk İnternet Medya Birliği’ne ziyaret

Yerel Haberler Aksaray’da oyun parkları yenileniyor

Yerel Haberler Otomotiv ihracatı 41,5 milyar dolarla tarihi rekor kırdı

Yerel Haberler Aksaray’da trafiği rahatlatacak yeni çevre yolu

Yerel Haberler RATEM Başkanı Gündoğan’dan TİMBİR’e ziyaret: “Yeni dönemde güçlü iş birlikleri kuracağız”

Yerel Haberler Milliler Dünya Kupası yolunda kritik virajda: Rakip Romanya

Yerel Haberler RTÜK Başkanı Daniş’ten Adalet Bakanı Gürlek’e ziyaret

Yerel Haberler 14 şehirdeki 54 Hazine taşınmazı için özelleştirme kararı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021