Adil Kurban’dan kayıtlı test reddi kararına tepki

Yerel Haberler - 02.01.2026 - 18:01

NAZLI ÖNGÖREN / ANKARA – BHA

AL-KON Konfederasyonu ve Hekimsen Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, Hastanın kendi özgür iradesiyle prenatal tarama testlerini reddettiğinin tıbbi kayıtlarda yer almasına rağmen hekimin tazminata mahkûm edilmesi üzerine X platformunda yapılan toplantıda açıklamalarda bulundu.

AL-KON Konfederasyonu ve Hekimsen Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, toplantıda yaptığı açıklamada, malpraktis davalarında açılacak tazminat miktarına bağlı olarak yüzde 6 oranında vergi ödenmesi gerektiğini hatırlatarak, bu durumun yüksek meblağlı davaların önünü açtığını söyledi. İncelenen dosyada talep edilen tazminatın yaklaşık 40 milyon lira seviyesinde olduğunu, bu tutarın dava açılabilmesi için ödenen vergiyle birlikte kamu maliyesi açısından da dikkat çekici bir boyuta ulaştığını ifade etti.

Davada ailenin mağduriyet iddiasıyla sürecin yürütüldüğünü belirten Kurban, tazminatın ilk aşamada hazineden karşılandığını, davanın sonucuna göre rücu mekanizmasının işletildiğini aktardı. Kurban, hekimin isteyerek bir zarar verme eylemi içinde olmadığını, tıbbi uygulamanın hastanın yararı gözetilerek yürütüldüğünü vurguladı.

Malpraktis davalarına yönelik mevcut yaklaşımın yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Kurban, Hekimsen tarafından hazırlanan yasa tasarısında; hasta güvenliğini, hekim sorumluluğunu ve kamunun korunmasını birlikte gözeten düzenlemelerin yer aldığını belirtti. Tasarıda, mesleki yetersizlik tespit edilmesi halinde hekimin doğrudan cezalandırılması yerine yeniden eğitim ve sertifikasyon süreçlerine tabi tutulmasının öngörüldüğünü söyledi.

Dosya bilgilerine göre gebe hasta, Down sendromu açısından önerilen tarama testlerini üç ayrı başvuruda istemediğini açık şekilde beyan etti. Hekim tarafından hastaya testlerin amacı ve olası riskler anlatıldı, hastanın testleri kabul etmediği bilgisi epikriz raporuna işlendi. Bu kayıtların hem hastane bilgi sisteminde hem de Sağlık Bakanlığı veri havuzunda yer aldığı belirtildi. Buna rağmen, bilirkişi raporunda “hekimin kusuru bulunmadığı” yönünde görüş yer almasına karşın mahkeme tarafından tazminat kararı verildi.

Yerel Haberler Manisa’daki otobüs kazasında can kaybı 12’ye yükseldi

Yerel Haberler TİMBİR Akademi’den yapay zekâ ve gazeteciliğe katkı: Sertifikalı eğitim gerçekleştirildi

Yerel Haberler Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Sakarya Gaz Sahası’na uğurlandı

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 bitmeden 38 bin hekim dışı personel alınacak

Yerel Haberler Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde Ömer Özel’den tarihi zafer: 5-0

Yerel Haberler Bakan Prof. Dr. Memişoğlu: Sağlık ve adaletin ortak amacı insanın haklarını ve iyilik hâlini korumak

Yerel Haberler ABB Başkanı Yavaş: Parti değiştiren belediye başkanları hesabını sandıkta verecek

Yerel Haberler Bakan Kurum’dan Ayazağa için iki seçenek: Yarısı Bizden veya TOKİ

Yerel Haberler Etimesgut Belediyesi soruşturmasında 7 kişi tutuklandı

Yerel Haberler 11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Niğde’de izleyiciyle buluştu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021