TBMM’ye sunulan tüketici yasa tasarısından, tüketici kredisini erken ödemek isteyenleri üzecek bir düzenleme çıktı.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; halen sadece konut kredilerinde uygulanan erken ödeme cezası ihtiyaç, taşıt gibi tüketici kredilerine de getirilecek. Erken ödenen tüketici kredileri için, bankalarca yüzde 1’e kadar ‘erken ödeme tazminatı’ alınacak.
Tasarının tüketici kredilerinde erken ödeme hükümlerini düzenleyen 27. maddesine göre, tüketici kredisinin erken ödenmesi durumunda bankalar tarafından erken ödeme tazminatı talep edilebilecek.
Tazminat, taksit süresinin bitmesine bir yıldan az kalan kredilerde, erken ödenen tutarın binde 5’ini (yüzde 0.5) aşamayacak. Taksitlerin bitmesine bir yıldan fazla süre kalanlarda ise bankalar erken ödenen kredi tutarının yüzde 1’ine kadar tazminat alabilecek.
Her koşulda erken ödeme tazminatı, tüketicinin erken ödemesi ile kredi sözleşmesinin sona erme tarihi arasındaki dönemde ödenmesi öngörülen faiz tutarını aşamayacak.
Örneğin üç yıl vadeyle 40 bin lira taşıt kredisi kullanan bir kişi, ikinci yıl 25 bin lira toplu para ödeme yoluna giderse 250 lira erken ödeme cezası ödeyecek.
Mevcut yasaya göre, bankaların halen sadece konut kredilerinin erken ödenmesinde yüzde 2 oranında ceza alma hakkı bulunuyor.
20 BİN LİRA ALTI CEZASIZ
Tasarıya göre, bir yıl içerisinde yapılacak erken ödeme tutarı 20 bin liranın altında kalanlardan ceza alınmayacak.
Ayrıca, tüketici kredisi için sigorta yapılmışsa, borçlunun ölmesi durumunda sigorta şirketince yapılacak erken ödemeler ile kredili mevduat hesapları için yapılacak erken ödemelerde ceza söz konusu olmayacak.
Halen ihtiyaç ve taşıt gibi tüketici kredilerinden hiçbir erken ödeme cezası alınmıyor. Ancak birkaç banka, yasayı dolanarak, konuta ipotek koyarak kullandırdıkları ihtiyaç kredilerinden de erken ödeme cezası alıyor.
TAMAMINI ÖDE TALEVİ İÇİN 30 GÜN SÜRE
Tasarıya göre, tüketici kredisi taksitlerinin ödenmemesi durumunda bankanın borcun tamamının ödenmesini talep edebilmesi için birbirini izleyen en az iki taksidin ödenmemesi gerekecek. Ancak, bankanın bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunlu olacak. Mevcut yasada bu süre 7 gün ile sınırlı bulunuyor. Konut kredilerinde ise halen muacceliyet uyarısı için 30 günlük süre uygulanıyor.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
20 Şubat 2021 Başkan Adayı Öztürk’ten Kongreye Davet
20 Şubat 2021 TKDK Balıkesir İl Koordinatörü Görevine Başladı
20 Şubat 2021 ASÜ, Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi aldı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi
Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu
Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU
Aksaray Haberleri Sığırlarda çiçek hastalığı
Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
İletişim : 0552 513 68 80 - E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021