SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » TİCARET VE SANAYİ ODASI NE İŞ YAPAR!

TİCARET VE SANAYİ ODASI NE İŞ YAPAR!

Yaşar Sarıkaya

Yaşar Sarıkaya

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 04.01.2015 - 15:08

TİCARET VE SANAYİ ODASI NE İŞ YAPAR!

TSO Meslek ahlakını, disiplini, dayanışmayı, üyelerine yol gösterecek girişimlerde bulunmak. piyasa fiyatlarını takip etmek. Çalışma alanları içindeki ticarî, sanayi, örf, adet ve teamülleri tespit etmek, Bakanlığın onayına sunmak ve ilân etmek. Yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak,
Ticaret mallarının niteliklerinin belirlenmesine yönelik laboratuvarlar kurmak, belgelendirme hizmetleri sunmak, Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetiminde ticaret, denizcilik ve sanayi ile ilgili kurslar açmak, açılan kurslara yardımda bulunmak, yurt içinde ve dışında ihtiyaç duyulan alanlar için öğrenci okutmak ve stajyer bulundurmak,
Uygun görülen alanlarda sanayi siteleri, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoparklar, teknoloji merkezleri kurmak ve yönetmek, kongre merkezleri ile ticaret merkezleri kurmak, işletmek veya kurulmuş olanlara iştirak etmek v.b. görevleri yapar!
TSO ilimiz işadamlarının üyesi olduğu, ilimizde 4000 den fazla üyesi olan küçük esnafın da yarıdan fazlasının üyesi olduğu, ilin ticaretine, sanayisine, bir ve beraber olmalarına, iş ahlakının en üst düzeye çıkarılması için gerekli tedbirleri alan, hizmet ettikleri bölgeye, maddi ve manevi olarak en üst seviyede katkı sağlayan bir kuruluştur.
Bir ilin orta ve uzun vadede kalkınmasına, maddi ve manevi olarak destek sağlayan iki önemli kurum vardır. Bir tanesi Milli Eğitim Müdürlüğü, ikincisi de o şehrin üniversitesidir.
Bu günün öğrencilerinin hemen tamamına yakını yarın karşımıza ya “çalışan” olarak, ya da “işveren” olarak çıkacak demektir!
Geleceğin işçisi, teknikeri, öğretmeni, mühendisi, doktoru, avukatı ve işvereni Milli Eğitimin ve Üniversitenin sıralarından geliyorsa “Ticaret ve Sanayi Odası” bu işin neresinde olmalı?
TSO asli görevlerinin yanında Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversite ile ortak hareket etmeli, yatırımını ona göre yapmalıdır. Neden derseniz? Kaynak orasıdır, geleceğimiz orasıdır da ondan!
TSO, Aksaray Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aksaray Üniversitesi ile görüşüp sıkıntılarının olup olmadığını, varsa çözülmesi için yardımcı olması konusunda gereğini yapmalıdır! Mesela; Milli Eğitim Müdürlüğünden fakir ve zeki öğrencilerin listesi, onlara yardımcı olmak amacıyla istenebilir!
Üniversite ile görüşülüp, varsa problemlerin halli konusunda üzerine düşeni yapabilir! TSO olarak sizlerin de problemleri varsa bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü veya Üniversiteden yardım alabilmelisiniz!
İlimizdeki işyerleri ve fabrikalarda çalışan işçilerin hemen hemen tamamına yakını asgari ücretle çalıştırıldıkları söylenmektedir! Bazı iş kolları vardır ki harcanan emek diğerlerine göre çok farklı ve meşakkatlidir. Bu konuya eğilmek TSO ya yakışır. Efendim TSO nun işi mi bu diyebilirsiniz. Olmasa bile işveren veya çalışan olmak üzere ticari hayatı ilgilendiren her türlü konu “Ticaret ve Sanayi Odasını” ilgilendirmelidir!
“Ticaret ve Sanayi Odası” Başkanlığına seçilen sayın Ahmet KOÇAK, bence biraz kişisel sorunları bırakıp reklamı bırakıp Aksaray’ın sanayicinin problemlerinin çözümüne büyük ölçüde yardımcı olabilir. Her şey parayla olmaz! Mesela Sivil Toplum Kuruluşları, Milli Eğitim, Üniversite, Fabrikalar ve Siyaset bir araya gelerek, gelecek endişesi taşımadan, doğrudan yana tavır koyarak çok ciddi ve köklü diyaloglar kurulabilir! Ciddi yaklaşım veya diyaloglar bir kurumun veya bir beldenin çehresini değiştirebilir!
“Bir yerin şerefli olması, oradaki insan ile şereflenir!” Bu görevler herkese nasip olamaz! Zamanı iyi değerlendirmek gerekir. Aksi halde bu işin vebali ağır olur!
“Bir Çivi Bir Nalı, Bir Nal Bir Atı, Bir At Bir Komutanı, Bir Komutan Orduyu, Bir Ordu Koca Bir Ülkeyi Kurtarır!” Esen kalın.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021