Hastalık yumrulu deri hastalığıdır. Etkeni koyun-keçi çiçek virusu ile aynı gruptan bir virusturİlk olarak 1929 yılında Afrika’nın güney bölgelerinde daha sonra Mısır ve İsrail’de de salgınlar yapmıştır.
Hastalık deri üzerinde şişliklerle görülür. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşur. Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur.
Hastalığın yayılması %3-85 olarak bildirilmektedir. Ölüm oranı düşüktür Ölüm oranı %3 olarak bildirilse de ikincil enfeksiyonlarla bu oran yükselebilmektedir. Kuluçka dönemi 2-5 haftadır. Ergin sığırlar biraz daha dayanıklı olup, buzağılar çok hassastırlar. Baş, boyun, merme çevresi ve ayaklarda sert şişlikler kendini gösterir. Ayrıca, karaciğer, işkembe, dalak, akciğer ve sindirim yolunda bu şişkinliklerin aynısı oluşur. Hastalık böcek ısırması, kurdeşen, deri tüberkülozu, nokra ve benzer deri hastalıklarıyla karışabilir. Tam olarak serolojik testler veya virus izolasyonu ile kesin teşhis yapılır.
Hastalığın tedavisi yoktur. İkincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılabilir. Uzun bir süre içerisinde tedavi mümkündür.
Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır.
Hastalıktan korunmada bilinen tüm biyogüvenlik uygulamaları tamamen yerine getirilmelidir. Örneğin; hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, karantina, temizlik, dezenfeksiyon, hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imhası gibi önlemler ihmal edilmemelidir.
Hastalık sığırlarda görülen bir viral hastalık olarak bilinir. Ama; aynı zamanda zoonoz’dur. Yani insanlara da bulaşma ihtimali vardır. Bu yüzden gerek patlamış şişliklerden gelen akıntılar, gerekse ağız, burun ve göz akıntılarından sakınmak, antiseptik, dezenfektan, deterjan kullanmayı ihmal etmemek gerekir. Virusun yara kabukları içerisinde 35-40 gün canlı kalabildiği saptanmıştır.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
25 Şubat 2021 Tüm Okullar Kapılarını Öğrencilerine Açıyor
20 Şubat 2021 Çiftçi borçları 2026 yılına kadar ertelensin
20 Şubat 2021 Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları Düşürülmeli
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi
Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu
Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU
Aksaray Haberleri Sığırlarda çiçek hastalığı
Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
İletişim : 0552 513 68 80 - E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021