SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Zina Eden Eş Mal Paylaşımı Davası Açabilir mi?

Zina Eden Eş Mal Paylaşımı Davası Açabilir mi?

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 01.12.2016 - 13:43

Değerli okurlarım bu makalemde zina eden eş eski boşandığı eşine mal tasfiyesi davası açabilir mi bu konu hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum.
Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Yasa koyucumuz da bu bilinçle hareket etmiş ve yasal düzenlemelerini öncelikle ailenin birlik ve düzenin korunması esasına dayandırmıştır. Bu nedenle eşlerin birbirine saygı ve sadakat bağlarıyla bağlı olması gerektiği özü benimsenmiş, aldatma eylemi Türk Medeni Kanunumuzda mutlak boşanma sebebi olarak sayılmıştır. Yani aldatmanın varlığı halinde tarafların boşanmalarına karar verilmesi için hakimin zina eyleminin evliliği çekilmez hale getirip getirmediğini araştırması gerekmemektedir. Peki zina ne demektir? Zina, eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken başka bir kişiyle cinsel ilişkiye girmesi olarak tanımlanabilir. Ancak zinanın boşanma sebebi sayılabilmesi için zina yapan eşin kusurlu olması yani bilerek ve isteyerek zina eylemini gerçekleştirmesi gerekmektedir (Buradan hareketle eşin tecavüze uğraması zina olarak kabul edilmemektedir).
Zina, Mal Paylaşımını Nasıl Etkiler?
Boşanma sebebi sayılması dışında aldatma fiilinin bir diğer etkisi, eşler arasındaki yapılacak mal paylaşımı hakkındadır. Bazı hallerde eşlerin mal paylaşımı esnasında kusurlu eşin pay oranının azaltılması hatta kaldırılması dahi mümkündür. Bu hallerden biri eşlerden birinin zina yapmış olmasıdır. Bu halde hakim hakkaniyet gereği kusurlu eşin pay oranının azaltılmasına yahut tamamen kaldırılmasına ve kusurlu eşin mal paylaşımı sonucunda ortaya çıkacak paydan mahrum edilmesine karar verebilir.
Burada önemli olan husus ise, zina eyleminin gerçekleştiğinin ispatlanarak boşanmanın bu sebeple gerçekleşmiş olmasıdır. Sonuç itibariyle, eşini aldatan tarafın diğer eşe maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkûm edilmesinin dışında mal paylaşımı sırasında ortaya çıkacak payından da mahrum kalması ihtimali vardır.
Zina sebebiyle boşanma halinde, mal rejiminin tasfiyesi davasında hakim zina yapan eşin artık değerdeki pay oranının azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir. Kural olarak boşanmadan sonra eşler artık değer üzerinde eşit olarak yani ½ oranında hak sahibidir. Ancak eşlerden biri zina yapmışsa bu oran hakim tarafından azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Aynı durum hayata kast sebebiyle boşanmada da söz konusudur.
Edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan alacaklarda genel olarak tarafların kusurları önemli değildir.Kusur boşanma ve tazminat konusunda etkilidir.
Fakat yasa koyucu buna bir istisna getirmiştir.Medeni Kanunun 236/2 maddesi gereğince katılım alacağı talep eden eş hakkında zina veya hayata kast sebebi ile boşanmaya karar verilmiş ise hakim kusurlu eşin katılım alacağını azaltabilir veya tamamen kaldırabilir.
Bu durumda eğer boşanma kararınızda boşanma sebebi olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılması yazarsa bu madde uygulanmayacaktır.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021