SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ulusal Fenilketonuri Günü

Ulusal Fenilketonuri Günü

A - +

Aksaray Haberleri - 02.06.2017 - 14:54

Ulusal Fenilketonuri Günü

Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut ARIK yaptığı açıklamada; Bir toplumun gelişmişliği ve kalkınmışlığı ne olursa olsun anne ve çocuk sağlığına yönelik hizmetler her zaman özel önem ve önceliğe sahip olmuştur. Bu nedenle ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programında ana ve çocuk sağlığı öncelikli konularımız arasında yer almakta olup, anne ve çocuk sağlığının korunması ve kalitesinin artırılması amacıyla pek çok program yürütülmektedir.

Yürütülmekte olan çalışmalardan biri “Yenidoğan Tarama Programı” olup, Bakanlığımızın sorumluluğunda 1987 yılında 22 ilde, 1993 yılında tüm Türkiye genelinde Fenilketonüri Tarama Programı başlatılmıştır. 25 Aralık 2006 tarihinde Konjenital Hipotiroidi taraması eklenerek Ulusal Yenidoğan Tarama Programı adını almıştır. 2008 Ekim ayı sonunda panele Biyotinidaz Enzim Eksikliği, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis Hastalığı eklenmiştir.

Programlar kapsamında ülkemizde yürütülmekte olan çalışmaların önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve ülke genelinde konuyu gündeme getirmek amacı ile 1 Haziran tarihi “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak belirlenmiştir.

İlimizde her yeni doğan bebekten, doğum yaptığı hastanede ilk 48 saat içinde 1. Topukkanı alınarak iki hastalık taraması yapılmaktadır. Taburcu olduktan sonra 3. Günden itibaren aile hekimliğinde 2. Topukkanı alınmakta bu kanda da iki hastalık taraması yapılmaktadır. Bu konudaki çalışmalar hassasiyetle sürdürülmekte, takipleri Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021