SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Türkiye’de Kadın İstihdam Oranı Yüzde 27’lerde

Türkiye’de Kadın İstihdam Oranı Yüzde 27’lerde

A - +

Aksaray Haberleri - 01.04.2016 - 10:57

Türkiye’de Kadın İstihdam Oranı Yüzde 27’lerde

Türkiye’de Kadın İstihdam Oranı Yüzde 27’lerde . Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Görevlisi İlknur Gökşin, 2014 TÜİK verilerine göre Türkiye’de kadın istihdam oranının yüzde 27’lerde olduğunu, AB’de ise bu oranın yüzde 46’ları bulduğunu söyledi.

– Kadının Yeri Evi Olarak Kabul Edilmiş –

39’uncu Felsefe Toplantısı’nda konuşan İlknur Gökşin, “Çalışma Yaşantısı, Cam Tavan ve Kadın” başlıklı bir sunum yaptı. Yüzyıllardır süregelen işbölümünün kadını, evine ve özel yaşamına sınırladığını ve ekonomik yönden erkeğe bağımlı kıldığını kaydeden Gökşin, “Erkekler ekonomik yönden üretken hale gelmiş, toplumsal değer kazanmış; toplumsal cinsiyet bakımından kadının yeri evi olarak kabul edilmiştir” dedi. 1842’de Ebe Okulu, 1869’da kadınlara güzel sanatlar eğitimi veren İnas Sanayi Mektebi Kız Sanat Okulu, 1870’te Kız Öğretmen Okulu, 1922’de Tıp Fakültelerine kız öğrencilerin kabulü ile kadınların çalışma yaşamına girişinin başladığını belirten Gökşin, Cumhuriyet döneminde yapılan reformlarla kadının, meslek sahibi olarak toplum kalkınmasına doğrudan katılım imkânı elde ettiğini vurguladı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Medeni Kanun, seçme ve seçilme hakkı gibi düzenlemelerle de çalışan kadınların oranının arttığını ileten İlknur Gökşin, toplumsal değişimle birlikte günümüzde, erkeklerin ve kadınların toplumsal rollerinin birbirine yaklaştığını söyledi.

– Kadın Yönetici Oranı Dünyada Yüzde 10 –

Kadınların çalışma yaşamlarındaki sorunlarını çözmek ve statülerini yükseltmek için Türkiye’de ve dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını ama henüz sorunların tam manası ile çözülemediğini kaydeden Gökşin, bazı rakamlara değindi ve şöyle konuştu: “Dünyada ve Türkiye’de kadınlar nüfusun yarısını oluşturmalarına rağmen, iş hayatında aynı oranda temsil edilememektedir. Dünyada kadınların en çok çalıştığı iş kolları tekstil, ilaç ve ofis hizmetleridir. 2014 yılında Türkiye’de kadın istihdam oranı yaklaşık yüzde 27’lerdeyken, AB’de bu oran yüzde 46. Kadın yönetici sayısı ise dünya genelinde yüzde 10 seviyelerinde. AB’ye üye Norveç, İsveç ve Hollanda gibi sayılı bazı ülkelerde ise kadın yönetici oranları erkeklerle aynı seviyede.” Konuşmasının bir bölümünde “Cam Tavan” kavramından da söz eden Gökşin, “Kadınların çalışma hayatında üst basamaklara yükselememesine ilişkin cam tavan diye bir kavram geliştirildi. Cam tavan; devlet ve şirketlerde, eğitim kurumlarında veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda üst düzeylere gelmeyi arzu eden kadınların karşılaştıkları engeller olarak tanımlanıyor” dedi.

Yapılan sunumun ardından Öğretim Görevlisi İlknur Gökşin, öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021