SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması

Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması

A - +

Aksaray Haberleri - 05.02.2019 - 14:21

Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle; “sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmü getirilmiştir. Bu düzenleme ile artık ARAÇ SÜRÜCÜLERİ, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş; -Kavşak giriş ve çıkışlarında, Yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken YAVAŞLAMAK, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan YAYALARA DURARAK ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

Trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir. Bu amaçla İçişleri Bakanlığımız tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılması kararlaştırılmıştır. Yıl boyunca yapılacak kampanya faaliyetlerinin başlatılması ve etkin bir farkındalık sağlanması için, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında tüm illerimizde eş zamanlı olarak Bakan Yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı, İl Valileri/Kaymakamlar, İl/ilçe Emniyet Müdürleri, İl/ilçe Jandarma Komutanlarının katılımıyla aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla etkinlik düzenlenecektir.

Vali ve kaymakamlarımız tarafından yaya trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere; merkezden çevreye doğru il/ilçede görev yapan trafik personeli dahil diğer tüm emniyet ve jandarma personelinin en az yarısı (ülke genelinde en az iki yüz bin kolluk personeli) okul ve yaya geçitlerinde görevlendirilecektir.

Trafik zabıtası olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğünün sağlanması ve yaya trafiğinin yönetilmesi için gerekli eğitim ve görev tanımları verilecek ve görevlendirilen tüm personelin, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında görevlendirildikleri yaya ve okul geçitlerinde görev yapması sağlanacaktır. Ayrıca etkinlik yapılan alanlarda meydana gelebilecek olumsuzluklara ilişkin gerekli güvenlik tedbirleri planlanacaktır.

Görevlendirilen tüm kolluk personeli; il/ilçe merkezlerindeki yaya geçitlerinin sürücüler tarafından fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanması,

yayaların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesi ve yayaların güvenli bir şekilde yaya geçitlerini kullanmalarının sağlanması amacına yönelik farkındalık sağlayıcı ve eğitici faaliyetler gerçekleştirecektir.

Söz konusu etkinlik kapsamında 06 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 12.30’da Kurşunlu Camii önünde, 13.00’da Gülizar Kanber Demir İlköğretim Okulu önünde (Vatan Bilgisayar karşısı) Sayın Valimizin de katılımı ile tüm illerimizle eş zamanlı olarak Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla etkinlik düzenlenecektir

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021