SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » TBMM Yolsuzluklara Örtü Oldu

TBMM Yolsuzluklara Örtü Oldu

A - +

Aksaray Haberleri - 02.02.2015 - 13:39

TBMM Yolsuzluklara Örtü Oldu

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam Bugün Saat 11.30’da CHP Aksaray İl Binasını ziyaret etti. Çam yaptığı açıklamada; 4 eski bakanla ilgili olarak kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nun 22 Aralık 2014’te yapması gereken oylamanın AKP’li üyelerce 5 Ocak 2015’e ertelenmesi, 5 Ocak’ta da Yüce Divan’a gerek olmadığı kararının verilmesi, talihsizliktir. An-cak bu, yolsuzluk dosyalarının kapatıldığı anlamına gelmez.

9 AKP’li, 4 CHP’li, 1 MHP’li ve 1 HDP’li üyeden oluşan komisyon eski bakanların tümünü akladığı gibi, yetki ve sorumluluk sınırlarını aşarak dosyadaki delillerin temelini oluşturan tapelerin de imhasına karar verdi.

* Örtü üzerinden siyaseti gelenek edinen AKP, sayısal çoğunluğuna güvene-rek halktan kaçamaz.

* 4 eski bakana ilişkin dosya 5 Ocak’ta Meclis Genel Kurulu’na geldi. AKP milletvekillerinin, kaçak sarayın değil vicdanların sesini dinlemesini bek-ledik. 4 eski bakan hiçbir usulsüzlüğe bulaşmadığını ispatlamak istiyorsa, bunu Yüce Divan önünde haykırabilir ve gerçek anlamda temize çıkabilir-di.

Yolsuzluk sadece ahlaki çöküntüye değil aynı zamanda ekonomik erezyona da neden olmaktadır. Son iki yılda Türkiye’ye gelmeyi planlayan pek çok uluslara-rası şirket, rüşveti ve ayrımcılığı besleyen hukuksuzluklardan dolayı vazgeçmiş-tir. Son olarak Yüce Meclis de yolsuzluğa ve hukuksuzluğa alet edilmiştir.

Yolsuzluklardan beslenenler yolsuzluğu bitiremezler. Meclis AKP Grubu’nun vicdanını dinleyen 40 – 50 milletvekili dışındaki bölümü bunun kanıtı olmuş-tur.

AKP iktidarında ekonominin geldiği noktanın özeti şudur:

1. Ekonomik büyümeyi sürekli kendisinden önceki cumhuriyet hükümetleri ile karşılaştıran AKP, çarpıtılmış rakamlarla, “90 yılda yapılamayanı yaptık, büyümeyi, kalkınmayı katladık” demektedir. AKP’den önceki dönemde Türkiye ortalama yüzde 5 büyümüştür. AKP döneminde bu oran yüzde 5’in altında kalmış, son 7 yılda ise yüzde 3,5 düzeyinde olmuştur.

2. AKP’nin 90 yılda yapılamayanı yaptık derken doğru söylediği başlıca konu borçlanmadır. 90 yılda yapılamayan borçlanma bu hükümet döneminde

olmuştur. 2002 yılında 130 milyar dolar olan dış borç 2014 yılında 400 milyar dolara ulaşmıştır. Bu bağlamda, AKP’nin “IMF’ye olan borcumuzu ödedik” söylemi büyük bir yalandır. Zira IMF’ye olan 22,1 milyar dolarlık borç, daha yüksek bir faizle borç alınarak kapatılmıştır. Öyle ki, sadece borç hanesinin yeri değişmiştir!

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılları borç alarak değil, borç ödeyerek geç-miştir. Bu dönemdeki CHP iktidarı, Osmanlı’dan devralınan 145 milyon al-tın lira borcu, tarihine saygı gereği kuruşu kuruşuna ödemiş, üstelik yüzde 10 düzeyinde kalkınmayı gerçekleştirmiştir. O günlerin CHP iktidarı, geç-miş borçları temizleyerek Osmanlı’ya dünyaya borç takıp giden impara-torluk denmesini önlemiştir.

3. AKP Cumhuriyet tarihinin en büyük faizcisidir. Türkiye’ye akan sıcak para yılda ortalama yüzde 20 faiz kazanmakta, AKP bununla dışarıdan para ge-tiriyoruz diyerek övünmektedir. Sıcak paraya yılda 50 milyar lira faiz ödemesi yapılmaktadır. Hükümet ülke kaynaklarının büyük bölümünü faiz lobisine sunmaktadır.

4. AKP yapan değil, satan partidir. Türkiye’de özelleştirmelerin başladığı 1986 yılından 2015 yılına dek 65 milyar dolarlık satış yapılmıştır. Bunun yüzde 87’lik dilimini oluşturan 57 milyar dolarlık bölümü AKP döneminde yapılmıştır.

AKP, önemli bölümü Cumhuriyetin ilk yıllarında CHP iktidarı döneminde yapılan onlarca tesisi satmış, karşılığında bunun onda biri düzeyinde bile tesis inşa etmemiştir.

* 1934’te kurulan SEKA, 1935’te kurulan Etibank, 1937’de kurulan Türkiye Demir Çelik İşletmeleri, 1953’te kurulan TÜGSAŞ, 1960’ta kurulan Erdemir AKP döneminde satılan kurumlardan sadece bir-kaçıdır.

* AKP, Cumhuriyetin ilk yıllarında çakılan çivileri tek tek satmış, üre-tim ekonomisinin çivisini çıkarmıştır.

5. Bu satışlarla ve uyguladığı yandaşı kollama yöntemiyle Türkiye’deki dolar milyarderi sayısı Japonya’yı geçmiştir. Japonya’da 15 dolar milyarderi

varken Türkiye’de 37’dir. Buna karşılık Japonya’da açlık sınırının altındaki insan sayısı oransal olarak bile ölçülmeyecek düşüklükteyken, Türkiye’de nüfusun dörtte biri açlık sınırının altında gelire sahiptir.

6. İşsizlik, Türkiye’de sadece “parasızlık” değil aynı zamanda “umutsuzluk” haline gelmiştir. Resmi istatistiklere göre işsizlik oranı yüzde 10,5’tir. İş bulma umudunu yitirdiği için iş aramayanlar da hesaba katıldığında oran yüzde 17,5’tir.

Gençler arasındaki işsiz oranı yüzde 19,2’dir.

İşsizliğin ana nedeni, 1 milyar dolar düzeyinde hiçbir tesis inşa etmeyen, AKP iktidarıdır. Bu iktidar döneminde özel sektör de özellikle hukuki alt yapıya güvenemediği için yatırımdan kaçınmıştır.

7. Mevcut geliri ile geçinemeyen aileler borçla yaşamını döndürmeye ça lışmaktadır. 2002 yılında kredi kartı borçları 4,3 milyar lira iken bugün bu rakam 74,2 milyar liraya yükselmiştir.

Aynı zaman diliminde batık tüketici kredisi borçları 43 kat artarak 278 milyon liradan 12,1 milyar liraya çıkmıştır.

8. 2015 yılı emekli zamları açıklandı. Yetim aylıklarına yapılan zam 6 lira 99 kuruş, dul aylıklarına yapılan zam 9 lira 32 kuruş. 600 TL aylık alana 13 lira 98 kuruş, 800 lira aylık alana 18 lira 64 kuruş, 1000 lira aylık alana 23 lira 30 kuruş, 1047 lira aylık alana 24 lira zam yapılmıştır. Yapılan 24 liralık zammın günlüğü ise 80 kuruş, yani bir bardak çay parası bile değil.

CHP iktidarında açlık sınırı olan 1250 TL’den aşağı emekli ücreti olmayacaktır.

9. Tarımda üretimden çok ithalat öndedir. Hükümetin ekip biçmeyle gerçek anlamda tek ilgisi Tarım Bakanı’nın soyadıdır.

AKP döneminde Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan buğday, İngilte re ve Hırvatistan’dan arpa, Gürcistan’dan saman, ABD, İtalya, Yunanistan, Mısır, Çin, Pakistan, Hindistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Brezilya’dan pamuk, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’dan soya, Mısır, Etiyopya, Bangla deş ve Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan yeşil mercimek ve nohut ithal edilmiştir.

Hayvancılıkta da durum vahimdir

1980’de bu memleketin nüfusu 44 milyondu, bugün 77 milyon; her yıl 1 mil-yon nüfus artırdık bu memlekette. 50 milyon koyunumuz vardı 1980’de, bu-gün 29 milyon koyunumuz var; her 2 koyundan 1’ini kaybettik. 19 milyon ke-çimiz vardı, bugün 9 milyon keçimiz var; her 2 keçiden 1’ini kaybettik. 16 milyon sığırımız vardı, şimdi 14 milyon sığırımız var; sığırımız 2 milyon azaldı. 1 milyon mandamız vardı 118 bin manda kaldı; her 10 mandadan 9’unu kaybetti bu memleket. AKP Hükümeti tarafından son dört yılda 2 milyonu koyun, 1,5 milyonu sığır olmak üzere 3,5 milyon canlı hayvan ithal edildi. Yani “Canlı hayvan varlığı arttı.” diye söylenen şey maalesef ithalat yapılan şeydir.

* Bu politika sürmektedir. Hükümet ithalat politikasıyla bizim çiftçimizi de-ğil, başka ülkelerin çiftçilerini desteklemektedir.

CHP İKTİDARINDA, EKONOMİK VE SOSYAL ALANDA, HALKIMIZIN REFAHINI, ULUSAL GELİRDEN ALDIĞI PAYI ARTIRICI YÖNDE ADIMLAR HIZLA ATILA-CAK, DARA DÜŞMÜŞ GENİŞ KİTLELER KISA SÜREDE RAHATLATILACAKTIR.

BU DOĞRULTUDA;

1. DUL VE YETİM AYLIKLARI, ŞEHİT AİLESİ VE GAZİ AYLIKLARI, YAŞLILIK AYLIĞI YÜZDE 150, BAĞ-KUR, SGK, EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ AYLIKLA-RI, YÜZDE 100 ARTIRILARAK, REFAH PAYI İLAVESİYLE, İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇIKARTILACAKTIR.

2. DUL VE YETİMLERİMİZE, ŞEHİT AİLELERİNE, GAZİLERİMİZE, YAŞLILIK AYLIĞI ALANLARA VE EMEKLİLERİMİZE, RAMAZAN VE KURBAN BAY-RAMLARINDA, BİRER MAAŞ TUTARINDA, BAYRAM İKRAMİYESİ VERİ-LECEKTİR.

3. EMEKLİLERDEN, ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARDAN, SOSYAL GÜVEN-LİK DESTEK PRİMİ ÖDEMESİ ALANLARDAN, İŞSİZLİK AYLIĞI ALANLAR-DAN, SAĞLIK KURUMLARINDA TEDAVİ VE İLAÇ KATKI PAYI ÖDEMESİ KALDIRILACAKTIR.

4. BENZER DURUMDAKİ KÜÇÜK ESNAF, ÇİFTÇİ VE İŞLETME SAHİPLERİNİN AYNI ŞEKİLDE BANKALARA OLAN BORÇLARININ, GECİKME VE CEZAİ FAİZLERİYLE, ANA PARA BORÇLARININ YÜZDE 25’İ SİLİNECEK, KALAN BORÇ TUTARI BİR YIL ERTELENEREK, FAİZSİZ 12 TAKSİTE BÖLÜNECEK-TİR.

5. HEPİMİZİN ÖDEDİĞİ VERGİ, HARÇ, RESİM VE CEZALARDAN, BÜTÇEYE AKTARILAN PAYLARLA YAPILAN, SOSYAL YARDIM VE DESTEK ÖDEME-LERİ, ANAYASAMIZIN SOSYAL DEVLET İLKESİ UYARINCA, BİR KAT ARTI-RILARAK İNSANİ DÜZEYE ÇIKARTILACAKTIR.

6. ÜNİVERSİTELİ GENÇLERİMİZDEN ALINAN, YÜKSEK ÖĞRENİM HARÇ VE KREDİLERİ KALDIRILACAK, YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU (YÖK) LAĞVEDİ-LEREK, ÜNİVERSİTELERDE ÖZERKLİK, ÖZGÜR AKADEMİK-BİLİMSEL EĞİTİM, ÜNİVERSİTELERİN KENDİ YÖNETİMLERİNİ SEÇMESİ VE ÖĞ-RENCİLERİN YÖNETİMDE TEMSİL EDİLMESİ SAĞLANACAKTIR.

7. YÜKSEK ÖĞRENİM ÖĞRENCİLERİNE VERİLEN BURS VE KREDİLER YÜZ-DE 100 ARTIRILACAK, ÖĞRENİM DÖNEMİ BOYUNCA HER İKİ SÖMESTRDE, BİR AYLIK BURS-KREDİ TUTARINDAN AZ OLMAMAK KAYDIYLA, “KÜLTÜREL DESTEK KATKI ÖDEMESİ” YAPILACAKTIR.

8. ÖZEL ÜNİVERSİTELERLE, VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE, BURSLU ÖĞRENCİ KONTENJANI, TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YÜZDE 35’İ DÜZEYİNE ÇIKARTILACAKTIR

9. ZİRAAT VE HALK BANKASI, ASLİ GÖREVLERİNE DÖNECEK, KAYNAKLA-RININ ASGARİ YÜZDE 75’İNİ TARIM, HAYVANCILIK, KÜÇÜK ESNAF VE SANATKARA, KOBİ’LERE KULLANDIRILACAKTIR.

10. KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN YATIRIMLARI DESTEKLENECEK, BU ALANDA FAİZSİZ YATIRIM KREDİSİ, ENERJİ DESTEĞİ, SOSYAL GÜVENLİK PRİM DESTEĞİ, VERGİ DESTEĞİ, LOJİSTİK DESTEĞİ, PAZARLAMA DESTEĞİ DEVREYE SOKULARAK, İŞLETMELERİN FAALİYETE GEÇMESİNDEN İTİBAREN 5 YIL SÜRESİNCE BU DESTEK-LER KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLECEKTİR.dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021