SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Sular Çekildi 7 Bin Yıllık Kent Ortaya Çıktı

Sular Çekildi 7 Bin Yıllık Kent Ortaya Çıktı

A - +

Aksaray Haberleri - 25.08.2015 - 9:15

Sular Çekildi 7 Bin Yıllık Kent Ortaya Çıktı

Aksaray Valisi Şeref Ataklı Aksaray’ın önemli kazı alanlarından olan Gülağaç ilçesine bağlı Çatalsu Köyü Güvercinkayası kazı alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Vali Ataklı, Aksaray’da devam eden kazılarda bölgenin binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Vali Ataklı beraberinde Gülağaç Kaymakamı Mehmet Fatih Koca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Müze Müdürü Yusuf Altın, Demirci Belediye Başkanı Hüseyin Uz ile birlikte Güvercinkayası kazı alanını ziyaret etti.

Mamasun barajı sularının yükselmesi ile önemli bir bölümü sular altında kalan Güvercinkayasının Aksaray’da devam eden önemli kazı alanlarından olduğunu belirten Vali Ataklı, kazı Başkanı Prof. Dr. Sevil Gülçur’dan Güvercinkayası’nın tarihi, kazı buluntuları, binlerce yıl öncesinde bölgede yaşayan insanların yaşam ve sosyal durumları hakkında bilgi aldı.

Güvercinkayası’nın 7 bin yıl öncesine tarihlenebildiğini belirten kazı başkanı Prof. Dr. Sevil Gülçur Kapadokya’daki basit köy yerleşmelerinden farklı kompleks yapısına sahip olan Güvercinkayası’nın daha gelişmiş bir yaşam alanı olduğunu söyledi. Gülçur, bölgenin Anadolu’da sınıflı toplumların bir başlangıcı ve ‘kale kent’ modelinin öncüsü olduğunu ifade ederek, Fransa’dan başlayıp Kudüs’e uzanan kutsal yol güzergâhının Mamasun köyü Güvercinkayası yanından geçtiğini belirtti.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021