SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Sigara yasağında yeni dönem!

Sigara yasağında yeni dönem!

A - +

Aksaray Haberleri - 31.01.2015 - 14:13

Sigara yasağında yeni dönem!

Sağlık Bakanlığı sigarayla mücadele kapsamında eylem planını genişletiyor. Yeni plana göre bina girişlerinde de sigara içilmeyecek.
Dumansız hava sahası uygulamasıyla yüzbinlerce kişiye sigarayı bıraktıran Sağlık Bakanlığı, sigarayla mücadelede yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yayınladığı bir genelgeyle Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planı yürürlüğe girdi. Plana göre sigara kullanımının azaltılması için adeta dört koldan savaş başlatılacak.
İŞTE PLANDA YER ALAN ÖNLEMLER;
Öncelikle tütün ve tütün ürünleri kullanımının itibar düşürücü olumsuz bir davranış olduğu mesajının topluma verilmesi sağlanacak
Kurum ve kuruluşlara ait çağrı merkezi ve santrallerin karşılama mesajında tütün ve tütün ürünleri ile mücadele sürecine katkı sağlayacak spot bilgiler yer alacak. Kurumsal telefon hatlarından kurum mensuplarına sigarayla mücadele konusunda mesaj yollama uygulamaları başlatılacak. Sigara Bırakma Hattı hizmetleri SMS, elektronik posta ve web uygulamaları aracılığı ile geliştirilecek.

TİRYAKİSİZ İŞYERLERİ GELİYOR
Okul, hastane ve diğer işyerlerinde veya sağlık personeli, öğretmenler, gençler, emniyet, yargı ve silahlı kuvvetler mensuplarına yönelik bırakma kampanyaları düzenlenecek. ‘Sigarasız okul’ ve ‘sigarasız karakol’ gibi sigara içen çalışanı bulunmayan işyerlerinin olması için özendirme çalışması yapılacak. Bilimsel kanıta dayalı olmayan sigara bırakma yöntemlerinin her türlü sunum ve reklamı engellenecek. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin vergilendirme politikası, karşılıklı olarak birbirlerine yönelmeye yol açmayacak şekilde düzenlenecek.
TÜFEDEN ÇIKARILACAK
Tütün ve tütün ürünlerinin, ürün ve hizmet grubu tüketici fiyatları endeksinden (TÜFE) çıkartılacak. Bu kapsamda TÜFE’nin tütün ve tütün ürünlerini içermemesine yönelik gerekli mevzuat düzenlemesi için çalışma başlatılacak.

AÇIK ALANA DA SINIRLAMA
Özellikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro gibi yerlerin bina girişlerinde tütün ve tütün ürünü kullanımına bağlı pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek ve tiryakiler bu alan içerisinde de sigara içemeyecek.
Lokanta ve kahvehane gibi ikram sektörünün açık alanlarında sigara içilmeyen alanlar oluşturulacak.
İbadethanelerin açık alanlarında sigara kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
SİGARA PAKETLERİ TEK TİP OLACAK
Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında sigara kullanımının önlenmesine yönelik çalışma yapılacak. Tek tip düz paket uygulaması konusunda gerekli mevzuat değişiklikleri yapılarak hayata geçirilecek. Sigaraların birim paketleri ve karton grupmanları üzerinde marka adının veya ticari markanın bir parçası olarak kullanılanlar da dâhil olmak üzere zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi bırakımlar için rakam gösterilmesi uygulaması kaldırılacak. Satış noktalarında tütün ürünlerinin işletme içinden de görünürlüğünü önleyecek şekilde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak.
KAPLAMA VE KILIFA AYAR
Sigaranın piyasaya arz ambalajları üzerinde etkin ve iyi tasarlanmış birleşik sağlık uyarılarının her iki yüzde aynı anda kullanılması sağlanacak. Tütün ve tütün ürünlerinin piyasaya arz ambalajları ile nargile şişeleri üzerinde yer alacak birleşik sağlık uyarıları belirli periyotlarla değiştirilecek. Sigaraların üzerindeki sağlık uyarı ve mesajlarını kapatmak amacıyla kullanılan yapışkan etiketlerin, çıkartmaların, muhafazaların, kaplamaların ve benzeri kılıfların, üretim ve piyasaya arzının önlenmesini sağlayacak mevzuat düzenlemesi yapılacak.

ÇİFTÇİYE TEŞVİK
Tek sigara ve sarmalık kıyılmış tütün, makaron ve yaprak sigara kâğıdının gençlere satışını önlemeye yönelik tedbirlere ağırlık verilecek. Tütün üretiminden vazgeçen üreticilerin ve işçilerin alternatif tarımsal ürün ve ekonomik faaliyetlere yönelmesini sağlayacak teşvikler verilecek.
GENÇLERE KİMLİK SORULACAK
Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.
Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler ve özel öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilköğretim kurumlarının 100 metre mesafesine kadar sigara satışı yasaklanacak.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021