SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » SGK Prim Ödemelerine Erteleme

SGK Prim Ödemelerine Erteleme

A - +

Aksaray Haberleri - 31.01.2017 - 12:44

SGK Prim Ödemelerine Erteleme

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilal AKGÜN yaptığı yazılı açıklamada; Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen primlerin ertelenmesi düzenlemesi yürürlüğe girdi. 6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli sandığı kanunu ile Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 27 Ocak 2017 tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 5510 Sayılı yasaya eklenen geçici maddeyle SGK primlerine erteleme imkânı getirildi.

Önce yasa hükmüne bakalım ardından bu hükümler bağlamında konuyu değerlendirelim; 6770 Sayılı yasa ile 5510 sayılı yasaya eklenen Geçici 72. madde şöyle; “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinden, 2016 yılı Aralık ayı için geçici 68 inci, 2017 yılı Ocak ve Şubat ayları için geçici 71 inci madde kapsamında Hazine katkısına müstahak olanların, anılan maddeler uyarınca Hazine katkısı hesabında ilgili aylarda dikkate alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarlarını, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde Kurumca belirlenecek tarihe kadar ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılır. Bu maddenin uygulamasında, 2016 ve 2017 yılı içerisinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerleri için sigorta primlerini yasal süresinde ödeme şartı aranmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.”

ERTELEMENİN KAPSAMI NEDİR?

Erteleme hükümleri 2016 yılı Aralık ayı ile 2017 yılı Ocak Şubat aylarına ait SGK primlerini kapsıyor. Buna göre erteleme kapsamındaki “prim ödemeleri ertelenecek aylar” ve “erteleme vadeleri” şöyle olacak;

2016 yılı Aralık ayı sigorta prim tutarını, 2017 yılı 31 Ekim,

2017 yılı Ocak ayı sigorta prim tutarını 2017 yılı 30 Kasım,

2017 yılı Şubat ayı sigorta prim tutarını 2017 yılı 31 Aralık tarihine kadar ertelenecek.

ERTELEMEDEN KİMLER FAYDALANACAK

Ertelemeden 5510 sayılı yasanın 4(a) kapsamında sigortalı çalıştıran ve asgari ücret desteğinden yararlanan özel sektör işverenleri yararlanacaktır. Özel sektör işverenlerinin bu vadelere kadar primlerini ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılır. Erteleme sadece sigorta primlerini kapsayacak olup işsizlik sigortası ve damga vergisi kapsama dâhil değildir. Bunun yanında emekli olduktan sonra Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçilere ait primler SGK prim erteleme kapsamına değerlendirilmeyecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerleri ile asgari ücret desteğinden yararlanmayan özel sektör işverenleri söz konusu sigorta primi borcu ertelemesinden yararlanamayacaklardır.

2016 ve 2017 yılı içerisinde ilk defa kanun kapsamına alınan işyerleri için sigorta primlerini yasal süresinde ödeme şartı aranmayacak. İşverenlerin ertelemeden faydalanması, başkaca faydalanmaya devam ettikleri teşviklere engele olmayacak olup, diğer SGK prim teşviklerinden faydalanmaya devam edecekler.

SGK PRİM ERTELEMESİNDE BAŞVURU ŞART MI?

Prim ertelemesinde başvuru şartı olmayıp SGK, sistem üzerinden otomatik olarak hesaplamayı yapacaktır. SGK’nın 30 Ocak 2017 tarihli duyurusuna göre; prim erteleme işlemleri sonrasında banka tahsilat ekranlarına ertelenen kısım düşüldükten sonraki tutar yansıtılacağından, ilgili borçlar aylara göre Aralık primi için 31/10/2017, Ocak primi için 30/11/2017 ve Şubat primi için 31/12/2017 olarak ödeme yapılacaktır. Ertelenen tutarların bildirge ekranında gösterimi sağlanmıştır.

SGK tahakkuk fişinde ertelenen tutarlar görünmeyecek olup, Bankaya prim ödemesi yapıldığında ertelenen prim tutarları düşülerek bakiye primler ödenebilecektir.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021