SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Şap Hastalığı Hayvancılığı Vurdu

Şap Hastalığı Hayvancılığı Vurdu

A - +

Aksaray Haberleri - 14.12.2015 - 16:02

Şap Hastalığı Hayvancılığı Vurdu

TÜRKİYE’DE İLK KEZ GÖRÜLEN A-NEPAL VİRÜSLÜ ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE AKSARAY TAMAMEN KARANTİNA ALTINA ALINDI

Türkiye’de ilk kez görülen ve hayvancılığı ciddi anlamda tehdit eden A-Nepal virüslü şap hastalığı nedeniyle Aksaray tamamen karantina altına alındı. Hastalık nedeniyle hayvan pazarı kapatılırken, bölge tamamen karantina altına alındı. Van’dan giriş yaptığı tespit edilen A-Nepal virüslü şap hastalığı kısa sürede Türkiye geneline yayılırken, Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Bekir Kayan, hastalığın Aksaray genelindeki hayvan sayısında en az yüzde 10 kayba neden olacağını söyledi.

Hastalığın Türkiye ve Aksaray için üzücü bir durum olduğunu belirten Veteriner Hekim Başkan Kayan, “Türkiye ve Aksaray’ımız için gerçekten üzücü bir durum. Daha önce tarım il müdürlüğümüz bütün aşılarımızı yapmıştı ama bu yeni bir tür virüs. Türkiye’de hiç görülmeyen ama Van’dan giriş yapan ve Türkiye’ye yayılan A-Nepal türü bir virüstür. Bununla ilgili de devletimiz sağ olsun hemen sıvapları alarak laboratuvara gönderildi. Hemen aşısı yapıldı ve şu anda Aksaray’ımızdaki tüm hayvanlara tekrar aşı yapılıyor. Aksaray’ımız karantina altına alındı. Hayvan giriş çıkışları sınırlandırıldı. Aksaray’daki hayvan pazarımız 2-3 haftadır kapatılmış durumda. Bunun yanında bu tür virüsün girişi buradaki hayvancılığı ve Türkiye’deki hayvancılığa ciddi sıkıntı. Çok tehlikeli bir virüstür. Bizi milli kayıplara sevk etmektedir. Üreticilerimiz aşılarını biran evvel yaptırsın. Aksaray’da irili ufaklı 230 bine yakın bir hayvan sayımız var. Allah göstermesin bu hastalıkla birlikte en az yüzde 10 kayıp veririz. Karantina bölgeleri özellikle ilk başta hastalığın çıktığı bölgelerdeydi. Ancak şu anda pazarımız kapatıldı. Bunun nedeni de hayvan sirkülasyonunu önlemek ve şap hastalığının dağılmasını engellemek. Şu anda Aksaray’ın tamamı karantina altına alındı” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021