SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Sadece kayıp-kaçak değil sayaç okuma bedeli de geri ödenecek

Sadece kayıp-kaçak değil sayaç okuma bedeli de geri ödenecek

A - +

Aksaray Haberleri - 24.01.2016 - 12:52

Sadece kayıp-kaçak değil sayaç okuma bedeli de geri ödenecek

Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonundan Av. Yeliz ÖZDEMİR yaptığı yazılı açıklamada; Tüketicinin gündemini oluşturan gelişmeleri sizler için takip ediyoruz. Hızlı değişimin yaşandığı tüketici gündeminin özet ve hatırlatma olarak tüketiciye sunmanın faydalı olacağını düşüncesiyle bülten hazırlanmıştır. Tüketici için önemli gelişmeler ve değerlendirmeleri sizlerin takdirlerine sunuyoruz. Bültenin faydalı olmasını dileriz.

* * *

Kayıp-kaçak bedeline ilişkin önemli karar: “sadece kayıp-kaçak değil sayaç okuma bedeli de geri ödenecek”

Bursa’da 2004 yılından bu yana elektrik faturasından alınan kayıp kaçak bedelinin geri ödenmesini isteyen D.E., tüketici hakem heyetine başvurdu. Haklı bulunan tüketiciye dağıtım şirketi 649 lira kayıp kaçak ve sayaç okuma bedeli ödendi. Tüketici Mahkemesi ise elektrik dağıtım şirketinin bu konudaki itirazı reddetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2014 yılında ‘Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği’ kararı üzerine elektrik dağıtım firmaları ‘kayıp-kaçak bedeli’ ibaresini faturadan çıkarmıştı.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kararın bütün tüketiciler için olumlu karar olduğunu söyledi.

* * *

Türk Mallarını satanların belirlenmesi için “İhbar hattı”

Türkiye’nin özür dilememesini bahane ederek Türk mallarına sıkı denetim ve ekonomik yaptırımlarına devam eden Rusya’da, boykot farklı bir durum kazandı. Birçok meyve, sebze ve et ürününün Rusya’ya girişinin 1 Ocak 2016 itibarıyla tamamen yasaklanmasıyla beraber Moskova’da, “Türk malları için ihbar hattı” kuruldu.

* * *

Ankara ve İstanbul’da ekmeğe 25 kuruş zam geldi

Ankara’da, 250 gram ekmek 25 kuruş zamlanarak, 1 TL’den satılmaya başlandı. Yeni yıl öncesi, özellikle de aralık ayında ‘ekmeğe zam geleceği’ yönündeki söylentiler üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Zam yok” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

İstanbul’un da bazı bölgelerinde ekmek 1.25 TL’ye satılmaya başlandı.

* * *

4 bin TL’lik otomobile 1250 liralık sigorta bedeli istenince…

Mersin’de 30 yaşındaki Fatih Erdoğan, 4 bin lira değerindeki otomobilini 1250 lira zorunlu trafik sigortası bedeli talep edilince satışa çıkardı.

Temizlik işçisi Fatih Erdoğan, geçen yıl 1994 model 01 TT 377 plakalı Otomobil satın aldı. Trafik sigortasını 250 liraya yaptıran Erdoğan, 1 yıl sonra yenileme yaptırmak için gittiği sigorta şirketinde şoke oldu. Otomobilinin değerinin 4 bin lira olduğunu, Zorunlu Trafik Sigortası bedeli olarak 1250 lira istendiğini söyleyen Fatih Erdoğan, sigorta yaptırmayıp aracı satışa çıkardığını söyledi.

* * *

Dolandırıcılık hız kesmiyor!

Teknolojinin akıl almaz yükselişi ve kontrolsüz kullanımı neticesinde, eskiden kâğıt üzerinde veyahut fiili olarak yapılan dolandırıcılık faaliyetleri teknolojik öğelerle desteklenmeye başladı.

Son 3-4 yıldır “hâkim, savcı, asker, polis” diye kendini tanıtan birtakım dolandırıcılar, içlerinde profesörler, doktorlar, iş adamları diye uzayıp giden listeden kendilerine mağdurlar buldular.

Öncelikle dolandırıcı/lar her ne şekilde bulduklarını bilmeseniz de size bir şekilde ulaşıyorlar, garip olan size ait birçok bilgi de ellerinde oluyor. Bunun üzerine sizin sisteme onay vermeniz ya da katılmanız maksatlı; “sağlık paketi kazandınız”, “telefon kazandınız”, “ücretsiz check-up hizmeti kazandınız” gibi özellikle kazanmak, ücretsiz vurgusu yapılan mesajlar ve aramalarla sizin de bu sisteme girmeniz amaçlanıyor, yüksek oranda da insanların tamam kabul ediyorum, evet onaylarını alıyorlar, onay almasalar dahi sistem içinde olduğunuzu, sesinizin kaydedildiğini, ilgili kanunlar uyarınca sözleşme yapmış gibi sayıldığını söylüyorlar.

Üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aslında bu sistem ücretsiz değildi ya da ücretsiz kısmı sona erdi bundan böyle para göndermeniz gerekli diye bir bildirim yapıyorlar. Sizlerin dahil olduğunuzu iddia ettikleri sistemden çıkmak isteseniz dahi para istemeye başlayıp, para vermezsen hacze geliriz korkutmasıyla, onlarca insandan binlerce lira alıyorlar.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021