SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ramazan ayının vazgeçilmezi cevizli çörek

Ramazan ayının vazgeçilmezi cevizli çörek

A - +

Aksaray Haberleri - 20.06.2015 - 17:17

Ramazan ayının vazgeçilmezi cevizli çörek

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan cevizli çörekler tezgahlarda yerini almaya başladı.
Ceviziyle meşhur ilçede yıllardır yapılan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan cevizli çörek, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fırınlardaki ustaların maharetli ellerinde ortaya çıkarak, evlerde sahur sofralarının en çok talep gören yiyecekleri arasında yer alıyor. Osmanlı döneminden günümüze gelen ve yıllardır bu geleneği sürdürmeye çalışan ilçe halkı, evlerin yanı sıra ilçe merkezindeki fırınlarda da çörek ustaları tarafından hazırlanan cevizli çöreklere rağbet gösteriyor.

Çörek ustası Mehmet Şirin Yıldırım, ceviziyle tanınan ilçede yıllardan beri cevizli çörek yapma geleneğini sürdürdüklerini belirterek, özellikle ilçede yetiştirilen cevizlerin havanda dövülmesinin ardından hamurla birleşmesiyle farklı bir lezzetin ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, cevizli çörek için hazırlanan hamuru bir süre beklettikten sonra merdane yardımı ile açtıklarını belirterek, “Merdane yardımı ile açtığımız hamurun içine havanda dövülen cevizi serpip hamuru kapattıktan sonra hamurlara değişik şekiller verip kasalara diziyoruz. Ardından hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp çörek otunu serptikten sonra bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurlar bir süre dinlendikten sonra odun ateşinde 250 dereceye çıkardığımız taş fırında çörekleri pişirip tezgahlara dizerek müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz” dedi.

Fırın ustalarından Erdoğan Kapıcı ise, ilçede ceviz bulunmaması nedeniyle sadece Ramazan ayı boyunca kendilerine gelen talepler üzerine çörek yapımına ağırlık verdiklerini ifade ederek, “Yıllardır ilçemizde evlerde yapılan cevizli çörek geleneğini Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gelen siparişler üzerine fırınlarda da yaparak bu geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Aslında cevizli çörekler ilçemizde dedelerimizden bizlere kalan önemli bir değerdir. Bizlerde bu değeri yaşatabilmek adına elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Geçen yıl ilçemizde meydana gelen don olayı nedeniyle ceviz ağaçlarından verim alamadık ve bu neticeyle ilçemizde ceviz sıkıntısı yaşadığımızdan dolayı bu yıl pek cevizli çörek üretimi yapamadık.

Fakat bu geleneğimizi sürdürmek adına Ramazan ayı boyunca gelecek olan siparişler üzerine vatandaşlarımızın taleplerini karşılamaya çalışacağız. Çöreklerimizde ithal ceviz kullanmamaya özen gösteriyoruz. Çünkü cevizli çöreğe lezzetini özellikle ilçede yetişen cevizin aroması ve tadı verdiği için kesinlikle ithal ceviz kullanmıyoruz. Müşterilerimizden gelen talep üzerine üretim yapmaya çalışmaktayız” dedi. Cevizli Çöreklerin tanesini 2 TL den satışa sunduklarını ifade eden Erdoğan Kapıcı, Ramazan pidesinin yanı sıra yağlı ve yumurtalı çörekleri de 1,5 TL den satışa sunduklarını dile getirdi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021