SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Prof. Aliye Öztan Acemhöyük Kazılarını Anlattı

Prof. Aliye Öztan Acemhöyük Kazılarını Anlattı

A - +

Aksaray Haberleri - 05.12.2016 - 9:22

Prof. Aliye Öztan Acemhöyük Kazılarını Anlattı

Acemhöyük kazılarını gerçekleştiren ekibin Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, M.Ö. 2500’lü yıllarda, kilden yapılan topakların sapan bezleri ile atılarak kent savunması yapıldığını söyledi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nün düzenlediği “Aksaray’da 41 Yıl; Acemhöyük Kazıları ve Aksaray Tarihine Katkıları” başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Aliye Öztan, uzun süredir Aksaray’ı çok yakından tanıdığını ve ilk olarak 1960’lı yıllarda başlanan kazıları, büyük bir onur ve şevkle yürütmeye çalıştığını söyledi. Acemhöyük’ün, Merkeze bağlı Yeşilova Kasabası’nın tam ortasında yer aldığını dile getiren Öztan, buranın, M.Ö. 2000’lerde, bölgenin en büyük yerleşimlerinden birisi olduğunu söyledi. Bir sur ve içerisinde kerpiç yapılar olduğunu tespit ettiklerini belirten Öztan, “Acemhöyük’teki yapıların tamamına yakınında kerpiç ve ağaç malzeme kullanılmıştır. Yapılan kazılarda tunçtan yapılmış mızrak ucu ile kilden yapılmış topaklar çıkarıldı. Bunlar M.Ö. 2500 yılının mermileri olarak kullanılmış. Bu topaklar sapan bezleri ile atılmış ve bir savunma aracı olarak kullanılmış. Bu malzemeler sur bedenine yapışık halde bulundu. Bu da şunu gösterir; kente dışarıdan bir saldırı yapılmış. Bu saldırılarda karşı tarafın da aynı silahları kullandığını biliyoruz. Sapanlardan, bugüne kadar 2 binden fazla çıkartıldı” dedi. O dönemde çöplerin bir çukura doldurulduğunu ve belirli bir düzeni olduğunu da kaydeden Prof. Öztan, “Yine hububat silosu olarak kullanılan alanlar var ve o dönem Acemhöyüklüler, ölülerini evlerinin tabanına gömüyor” dedi.

Prof. Aliye Öztan, konuşmasının devamında kazı süreçlerinden, çıkan malzemelerden ve çalışmaların Aksaray’a katkılarından söz etti. Konferansı öğrenciler ve akademisyenler izledi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021