SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Parkinson sinsi bir hastalıktır

Parkinson sinsi bir hastalıktır

A - +

Aksaray Haberleri - 11.04.2017 - 9:45

Parkinson sinsi bir hastalıktır

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, 11 Nisan Dünya Parkinson hastalığı günü nedeniyle, Parkinson hastalığına dikkat çekmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacı ile bir basın açıklaması yaptı.

Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra toplumumuzda en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Parkinson hastalığının belirtileri bazı ilaçlarla hafifletilerek, hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir” dedi.

Parkinson’un sinsi ve yavaş seyreden bir hastalık olduğunu ve uzun süre fark edilemeyebileceğini ifade eden AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Hastalık ortalama on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu durum tüm vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklı olmakla birlikte, sıklıkla 60 yaşın üzerindeki insanlarda ortaya çıkar” dedi.

Parkinson’un nedeni?

Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Parkinson Hastalığı’nın neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel ve genetik faktörler neden olmaktadır. Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığı riskini arttırdığı belirlenmiştir.

Bu risk faktörlerden bazıları şunlardır;

Pestisitlere maruz kalmak, ağır metaller, homosistein yüksekliği, kafa travması, depresyon, kuyu suyu kullanımı, yağdan zengin beslenme ve aşırı kilo alımı’dır” dedi.

Parkinson’un belirtileri

AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, hastalığın belirtilerini de şu şekilde sıraladı.

“Parkinson hastalığı kademeli ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır. El, kol bacak, çene ve yüzün titremesi ile kendini gösterir. Erken tanı ve tedaviye başlanmaz ise hastalık zamanla ilerleyerek hastanın durumu ve hayat kalitesi kötüleşir. Kişi yürüme ve konuşma zorluğu yaşamaya başlar, günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılamayacak duruma gelebilir ” dedi.

Şu an için Parkinson hastalığında uygulanan tedaviler sadece hastalığın bulgularını düzeltip hastanın hayat kalitesini arttırır ancak hiçbir tedavi yöntemi hastalığın ilerleyişini durdurmamaktadır

AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Güneş; “ Parkinson hastasının ve ailesinin hekimle uzun yıllar iş birliği yapması gerekmektedir. İlaç olarak hastalığın tedavisinde dopamin öncülü olan levodopa (L-dopa) ve dopamin benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi yanında, ilaçlara cevap vermeyen ve hastalığı ilerlemiş olgularda derin beyin stimülasyonu (DBS) olarak adlandırılan cerrahi yöntem de kullanılmaktadır. Ancak, kullanılan tedavi yöntemlerinin hepsi semptomatik özelliktedir ve şu an Parkinson Hastalığı’nın ilerlemesini durduran bir tedavi yoktur” dedi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, son olarak riskli yaş grubu olarak adlandırdığın 45-75 yaş aralığında ki kişileri yılda bir kez de olsa doktora başvurarak, sağlık kontrollünden geçmelerini önerdi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021