SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Nostaljik Değirmenler Gündemde

Nostaljik Değirmenler Gündemde

A - +

Aksaray Haberleri - 02.09.2015 - 13:03

Nostaljik Değirmenler Gündemde

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan Aksaray’da tarımsal üretimde buğday tercih edilmesine karşın, üretimin işlenmesine yönelik yeterli tesis, işletme bulunmuyor. Şimdilerde nostaljik olarak kabul edilen un değirmenleri, sağlıklı beslenmeye yönelik ’’Tam tahıllı ekmek tüketin’’ uyarılarıyla birlikte yeniden gündeme girme aşamasında.
Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da yaklaşık 420 bin 430 hektar ekilebilir tarım arazisinde hububat üretimi yapıldığını belirten Değirmenci Ramazan Ateş (35), “Son yıllarda tarım sektöründe alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması yönünde çiftçiler bilgilendirip, destekleme çalışması yapmasına rağmen hububat üretiminden vazgeçmeyen bölge çiftçisi, üretimini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim ediyor veya işlemeden çevre illerde bulunan tesislere gönderiyor. Bu durum ise çiftçinin üretimde elde etmesi gereken gelir payının düşmesinde önemli rol oynuyor. Öte yandan sağlıklı beslenmeyle ilgili olarak beyaz ekmeğin sofradan kalkmasıyla birlikte, günümüzün nostaljik tarım aletleri arasında bulunan değirmenlerin önemi yeniden eski saltanatına kavuşacağı düşünülüyor. Beyaz undan yapılan ekmeğin besleyici değeri tam tahıllı ekmeklere göre daha az olduğu uzun yıllardan beri bilinen bir gerçek. Aksaray’da üretilen hububatın kurulacak değirmen ve bulgur seteni tesisleri ile tam tahıllı işlenmiş ürünlerin elde edilerek, piyasaya sürülmesiyle yeni bir sektör oluşabilir” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021