SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Model Uydu yarışmaları Aksaray’da yapıldı

Model Uydu yarışmaları Aksaray’da yapıldı

A - +

Aksaray Haberleri - 17.09.2020 - 8:56

Model Uydu yarışmaları Aksaray’da yapıldı

Model uyduların roketle fırlatıldığı, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışmaları Aksaray’da yapıldı. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın Yeşilova Kasabasındaki atış alanında gerçekleştirilen yarışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer katıldı.

Öğrencilerin uzay teknolojilerinin deneyimleme anlamında büyük önem taşıyan yarışmaya 3’ü yabancı 149 takım katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer yarışma öncesinde katılımcı takımları ziyaret ederek yarışma için başarı dileklerini ilettiler.

Hazırlanan bir roketin geri sayımını yaparak birlikte ateşleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu roketlerin rampalara yerleştirilmesinde ve ateşlenmesinde gençlerin heyecanına da ortak oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank burada yaptığı açıklamasında TEKNOFEST kapsamında 21 kategoride teknoloji yarışmaları düzenlendiğini söyledi. Bakan Varank, “Türkiye’nin her tarafından ve dünyadan yarışmacılar bu yarışmalara katılabiliyor. Bizim buradaki amacımız, Türkiye’de gençleri, öğrencileri özellikle bilime ve teknolojiye yönlendirmek. Teknoloji yarışmalarımız, özellikle Türkiye’nin ileride ihtiyaç duyabileceği ileri teknolojili alanlarda şimdiden gençlerimizi yetiştirmeye yönelik yarışmalar.” diye konuştu.

Tuz Gölü’nde roket yarışlarının, Kocaeli’de otonom, elektrikli araç yarışmalarının yapıldığını ifade eden Varank, bugün Tuz Gölü’nde düzenlenen Model Uydu Yarışması’nda gençlerin uzay sistemini, tasarımdan fırlatmaya kadar deneyimleyebilecekleri bir ortam sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise gençlerle birlikte bulunmanın onların heyecanına ortak olmanın çok güzel bir durum olduğunu belirtti.

Beş yıl önce 5 takım 18 kişiyle başlayan yarışmanın bugün 149 takım 900 kişiye ulaştığını dile getiren Karaismailoğlu, “Bu bizim için büyük bir başarı. İnşallah TÜRKSAT’ın desteğiyle bu daha da büyüyecek. Gençlerimizle birlikte ve yanlarında olacağız, onları destekleyeceğiz.” dedi.

“Türksat 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim’de teslim alacağız”

TÜRKSAT ile ilgili gelişmeyi de paylaşan Karaismailoğlu, “Türksat 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim’de teslim alacağız. Uydumuz 30 Kasım’da uzaya fırlatılacak. Çalışmaları devam ediyor. Peşinden 5B gelecek. Orada da sürprizlerimiz var. Onla ilgili de açıklama yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Vali Hamza Aydoğdu ise yaptığı açıklamada Aksaray’ın çok önemli yarışmalara ev sahipliği yaptığını söyledi. Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, gençlerin bu alanda düzenlenen roket, uydu yarışmalarına ilgi göstererek katılmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Vali Aydoğdu; “Gelecek uzak teknolojisinde, gelecek dijital teknolojide o zaman ülke olarak gençlerimizi ve ileride iyi yetişmiş bilim insanlarımızın sayısını çoğaltmalıyız. Bu yarışmalar bu manada büyük önem taşıyor.”dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Aksaray’dan uğurlanmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Aksaray’da bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Bakan Varank beraberinde Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ile birlikte Aksaray Belediyesi tarafından yapımı tamamlanma aşamasında olan Aksaray Bilim Merkezinde incelemelerde bulundu. Daha sonra 0,12 kilowattan 500 kilowata kadar genel maksat elektrik motorları üreten AEMOT Elektrik Motors Fabrikasını ziyaret eden Bakan Varank ve beraberindeki heyet firma sahibi Osman Altuntaş’tan bilgi aldı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021