SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Milyonlarca kişiye önemli uyarı! Eğer haciz gelirse…

Milyonlarca kişiye önemli uyarı! Eğer haciz gelirse…

A - +

Aksaray Haberleri - 30.09.2016 - 10:23

Milyonlarca kişiye önemli uyarı! Eğer haciz gelirse…

Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Emeklilerin itiraz hakkı var!
Maaşları yetmediği için tüketici kredisi ve kredi kartlarına sarılan emekliler, kalan hayatlarını huzurlu ve muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken gırtlağa kadar borca battı. Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz başlattı. Üstelik bu işlemlerin çoğu emekliden habersiz yapılıyor.

Maaşlarına bloke konan emekliler dahi bulunuyor. Fakat emekli maaşı kesintileri aslmda yasal değil.

SGK alacakları hariç

Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz.

Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşm dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor.

Sözleşmeyi iyi okuyun!

Ancak bir emekli, örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşma kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini ‘imzaladıysa’ işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı haklı bulabiliyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde varsa bankayla bu konuyu görüşün.

Rıza yoksa haciz de yok

Kanuna göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ 10 milyon SSK, Bağkur emeklisinin maaşma, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeldin in izninin, (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşma haciz konulması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Ama bankalar haciz yapamasa bile maaşları bloke ediyor.
Rızası olmadan maaşı haczedilen emeklilerin hemen icra hakimine itiraz etmesi tavsiye ediliyor.

HEMEN İTİRAZ EDİN

Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Emekli Avukat Sedat Vural şöyle dedi: “Böyle bir haciz işlemi sırasında bankadan, ‘Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürün. Bunu kabul etmezse icra dairesindeki memur suç işliyor demektir. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip emekliyi haldi bulur ve hacizi anında kaldırır.”

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021