SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Konut Almanın Tam Zamanı

Konut Almanın Tam Zamanı

A - +

Aksaray Haberleri - 29.01.2019 - 13:50

Konut Almanın Tam Zamanı

Aksaray Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Güneş, yaptığı yazılı basın açıklamasında, Aksaray’ımızın ve Türkiye’nin inşaat sektöründeki durumunu değerlendirdi.

“ Bu yıl çok az proje lansmana çıkacaktır. Sektörün en büyük önceliği mevcut projeleri tamamlayıp, stokları eritmek. Türkiye’de 2 milyona yakın ,Aksaray’da 7.500 civarı konut satılmayı bekliyor. Bu konutların satılması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Kamu bankalarının başlattığı 0,98 faiz kampanyası İstanbul gibi büyük şehirlerde sektöre bir hareket getirdi ancak Anadolu’daki Aksaray,Kırşehir, Niğde gibi küçük şehirlere yeterli değil. 0,98 faiz kampanyasının müteahhitlere maliyeti çok yüksek. 0.80’lik maliyeti müteahhitler karşılıyor. Faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 1’in altına düşmesi gerekiyor. Merkez Bankası’nın ilk toplantıda faiz oranlarını yüzde 20’nin altına düşürmesi ve 2019’a olumlu bir başlangıç yapması gerekiyor. Faizlerdeki düşüş eğilimi hala devam ediyor. Faizlerdeki düşüşle beraber 2019’da konut satışları artacak ve sektöre yeniden hareket gelecektir.”

”Konut fiyatlarında artış kaçınılmaz”

Döviz kurunun artmasıyla “Maliyetler çok yükseldi. Malzeme ve işçiliğe zam geldi. Fakat; bu artışlar, henüz Aksaray’daki daire fiyatlarına yansıtılmadı. Faizlerde de aşağı trend gözleniyor. Bu trendin hızlanması hâlinde, konut fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. Tıpkı 2001 krizinin ardından, 2004 ve sonrasında yaşanan gibi bir süreç bekliyor bizi.”

”Konut almanın tam zamanı”

Yapı ruhsatları bu yıl yüzde 80 azaldı. Bu ne demek? Artık daha az inşaat arzı olacak, stoklar hızlı tükenecek. Bir de maliyetlerin fiyatlara ekleneceğini hesaba katarsanız, şu anda konut almanın tam zamanı. Ancak bakıyoruz, oturduğu evi bile satıp, parayı faize yatıranlar var. Hâlbuki 2-3 yıl sonra mevduat kazançlarını bile katsalar, dönüp sattıkları evi alamayacaklar. Mevduat faizleri yüzde 15 ve altına gerilesin, yine konuta koşacaklar, ama bugünkü fırsatları bulamayacaklar. 2019’un ortalarında fiyatların yüzde 25 artabileceğini tahmin ediyoruz.” “Şu anda eski maliyetler üzerinde satılan daireler var. Bu zamanlarda ev alan vatandaşlarımız karlı. Ev alacaklar için bitmiş dairelerin sıkıntısı ve risk yok. Bu bağlamda vatandaşlarımızın ev alması konusunda tavsiyelerde bulunuyorum.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021