SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Kanser engellenebilir bir hastalıktır

Kanser engellenebilir bir hastalıktır

A - +

Aksaray Haberleri - 08.04.2017 - 12:23

Kanser engellenebilir bir hastalıktır

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı;

“Kanserden korunmak, kanser tedavisinden daha basit ve ucuzdur”

“Kanser engellenebilir bir hastalıktır”

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle, kanser hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve vatandaşları bilinçlendirmek üzere bir basın açıklaması yaptı.

AEAH Dahiliye Uzmanı Dr. Bursalı; “Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Sağlık sorunuyla baş edebilmek için gönüllü kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun önerisi ile 1956 yılında Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir” dedi.

AEAH Dahiliye Uzmanı Dr. Bursalı; “Kanserli hasta sayısı her geçen yıla oranla hızla artmaktadır. Geçen yıl ülkemizde, 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmıştır. En sık ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.

Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıdır. Bu çoğalma sırasında, kanser hücrelerinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıkların ortaya çıkmasıdır diyen Dr. Bursalı; “Kanser maalesef eski yıllara oranla daha sık gördüğümüz fakat günümüzde tedavi seçeneklerinin de ciddi anlamda zenginleştiği, engellenebilir bir hastalıktır” dedi.

Erken teşhis hayat kurtarır

Dr. Bursalı “Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olmaktadır. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; tanı gecikmekte dolayısıyla tedavi de güçleşmektedir. Oysa ; Kanserden korunmak kanser tedavisinden çoğu zaman daha basit ve daha ucuzdur. Her geçen gün kanserle ilgili bilgilerimizin artmakta, erken teşhis ile tedavi tekniklerinin gelişmektedir. Gelişen tıbbi cihazlar, ilaçlar ve yaygınlaştırılan kanser taramaları nedeniyle, Türkiye olarak kanserle mücadelede geçmiş yıllara oranla çok daha güçlüyüz” dedi.

Sigara, Alkol ve Stres

AEAH Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, Sigara, Alkol ve Stres’in, kanser hastalığının en önemli nedenleri olduğunu söyledi.

Dr. Bursalı; “Kanser rakamlarındaki artışların en önemli sebepleri: sigara, alkol, stres, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, radyasyon, düzensiz beslenme, genetik faktörler ve nedeni belirlenemeyen faktörlerdir” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021