SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılabilecek

Kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılabilecek

A - +

Aksaray Haberleri - 30.05.2017 - 10:24

Kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılabilecek

Aksaray Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Ceylan yaptığı açıklamada; 15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrası işleri bozulan ve kamuya olan borçlarını ödeme zorluğu çeken esnaf ve sanatkârlarımızın söz konusu borçlarını yeniden yapılandırmalarına imkân sağlayan 7020 sayılı Bazı Kanunlarda ve Bir Kanunun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanunda, borçların yeniden yapılandırılma şartları aşağıdaki gibidir.

1. Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkârlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları açısından;

– Maliye Bakanlığı,

– Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

– İl Özel İdareleri

– Belediyeler

2. Alacak türü açısından;

– Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,

– Gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları

– Trafik cezaları, kara yolu geçiş ücretleri ve HGS ücretleri ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu;

– Belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri kapsamda bulunmaktadır.

3. Süre açısından;

– 31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilmesi gereken beyannameler

31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi, resim, harçlar;

– Vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları

– 31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce kesilen trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile HGS ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

– 6736 sayılı Kanuna başvuruda bulunanlar, bu Kanundan yararlanamayacaklardır. Bu nedenle, daha önce 6736 sayılı Kanuna başvurmuş olanların, yapılandırılan borçlarını ilk iki taksitini 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Aksi halde bu kişilerin

yapılandırmaları iptal edileceği gibi 7020 sayılı Kanundan yararlanma olanakları da olmadığından borçların yapılandırma öncesindeki tutarlarıyla ödenmesi gerekecektir.

4. Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir.

Bunun yerine, enflasyon (yurtiçi ÜFE) oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecektir.

5. Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şatlarda peşin ödenmesi halinde, hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir.

Örneğin, 1.000 TL olan borç aslına 300 TL gecikme zammı tahakkuk ettirilmiş, yapılandırma kapsamında silinen 300 TL tutarındaki gecikme zammı yerine 150 TL tutarında güncelleme faizi hesaplanmış olsun. 1.150 TL olarak yapılandırılmış olan borç toplamını peşin ödenmesi halinde 150 TL olan güncelleme faizinin de yarısı silinecek ve toplam borç 1.075 TL olarak peşin ödenecektir.

6. Bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarına tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının yarısı silinecektir.

7. Kanundan yararlanabilmek için başvurular en geç 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili idareye yapılabilecek, yeniden yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksiti 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecektir.

8. İlk iki taksiti tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında en fazla iki taksiti ödenmemesi mümkün olacak, ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.

9. Ayrıca; 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin olan sigorta primleri, sosyal güvenlik destek primleri, isteğe bağlı sigorta primleri yeniden yapılandırılmıştır. Borç asılları ile bu alacakları ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden, 27 Mayıs 2017 tarihine kadar geçen süre için YİÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklardan, 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylarda işlenen fiillere ilişkin idari para cezası asıllarının %50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezası asıllarını kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen ve bu Kanun kapsamına giren alacakların; asıllarının bu Kanunu yayımı tarihinden önce ödenmiş olmasına rağmen, fer’ilerinin bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın %40’ını bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde kalan %60’ını tahsilinden vazgeçilir.

Hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler hâlinde ödenebilir. Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu tutarlara bu Kanunun yayımı tarihinde ödeme tarihine kadar geçen süre içine herhangi bir faiz uygulanmaz ve fer’i alacaklar yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılır.

Hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi halinde, borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki ve on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla taksidin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma bozulur.

Yararlanma şartları:

– 30/6/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili idareye başvuruda bulunmuş,

– Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 31/8/2017 tarihine kadar ödememiş,

– 6736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan faydalanmamış, olmak şarttır.

10. Diğer taraftan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 31/3/2017 tarihi (bu tarih dahil) itibariyle, ödenmesi gerektiği halde bu Kanunu yayımı tarihine kadar ödenmemiş olan; 7/6/2005 tarihli ve sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre esnaf ve sanatkârın üyesi oldukları odalara

olan aidat borçları ile odaları birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonuna olan katılma payı, esnaf ve sanatkârın meslek eğitimini geliştirme ve destekleme fonu borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinde vazgeçilmiştir.

Bu hükmünden yararlanılabilmesi için;

Bu Kanunun yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır.

Ödenmesi gereken tutarların, öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer-i alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilecektir.

Ayrıca borçluların fıkrada belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmeyecektir.

Bununla beraber Kanunun yayımı tarihi itibarıyla üyelerin odalara, odaların birlik ve federasyonlara, birlik ve federasyonların da konfederasyona kısmen veya tamamen ödenmiş olduğu aidat ve katılma payı asıllarına isabet eden ve ödenmemiş olan gecikme zamlarının tahsilinden de vazgeçilmiştir.

Esnaf Sanatkârlarımızın ve Kamuoyunun bilgisine önemle sunarım. 30.05.2017

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021