SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » İnsanlar Gibi, Şehirlerin de Kimliği ve Hafızası Vardır

İnsanlar Gibi, Şehirlerin de Kimliği ve Hafızası Vardır

A - +

Aksaray Haberleri - 24.10.2019 - 16:34

İnsanlar Gibi, Şehirlerin de Kimliği ve Hafızası Vardır

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, dördüncüsünü düzenledikleri Aksaray Sempozyumu’nun şehrin tüm değerlerinin bilimsel bir disiplin içerisinde incelenmesi açısından önem arz ettiğini söyledi.

– Hafıza Bir Kimliği, Kimlikse Zaman İçinde Bir Tarihi Oluşturur –

Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) işbirliğiyle düzenlenen “4. Uluslararası Aksaray Sempozyumu,” açılış paneliyle başladı. Merkezi Konferans Salonu’ndaki törende kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Şahin, göreve geldiklerinde şehrin -üniversitenin ilgi alanına giren- her meselesine el atmak istediklerini, Aksaray Sempozyumu başta olmak üzere, pek çok farklı çalışma alanlarında bunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Sempozyumda Aksaray’a dair çok geniş bir alanda bilim insanlarının sunumlar yaptığını ve ortaya önemli bir külliyatın çıktığını kaydeden Şahin, “Buradan çıkan bilgileri kitap haline dönüştürüyoruz ancak biz, bundan daha fazlasını yapmak istiyoruz. Sekizinci yılda, ortaya bir ansiklopedi çıkarmak arzusundayız. Bunun içerisinde şehrin ekonomisi, kültürü, sanatı, müziği, folkloru, turizmi, siyaseti, dünü-bugünü olsun istiyoruz. Sempozyuma katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. Aksaray Valisi Ali Mantı da, Aksaray’ın tanıtımına katkı sağlayan her türlü etkinliği desteklediklerini söyledi. İnsanların hafızası, kimliği ve tarihi olduğu gibi şehirlerin de tarihi, kimliği ve hafızası olduğunu belirten Mantı, şöyle konuştu: “Şehirlerin hafızası orada yetişmiş, şehre dair bir şeyler söylemiş ve söyleyecek insanlardır. O hafızadan ileride bir kimlik, o kimlikten de bir tarih oluşuyor.”

– Sempozyum, Bilimsel Gerçekliklerin Ortaya Çıkması Bakımından Önemli –

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ise Aksaray’ın en önemli değerlerinden olan Somuncu Baba’nın kabrinin olduğu yerde düzenleme çalışmalarının sürdüğünü, bu kapsamda Somuncu Baba Müzesi’nin tefrişatında yenilemeler yaptıklarını belirtti. Dinçer, Aksaray Sempozyumunu hem bilimsel gerçekliklerin ortaya çıkması, hem de şehrin tanıtımına katkı sağlaması bakımından önemli bulduklarını da söyleyerek, “Bu alanda yapılan çalışmalara katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi. Somuncu Baba Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sami Yıldız ise Merkezin çalışma alanlarına dair bilgiler verdi. 2015 yılında teşkilatlanmasını tamamlayan Merkezin dört ana konuda ilerlediğini kaydeden Yıldız, “Bunlardan ilki, bugün dördüncüsü gerçekleştirilen Aksaray Sempozyumu. Bunun dışında 11’incisini düzenlediğimiz ‘Bilgiden İrfana Somuncu Baba Buluşmaları,’ ilk bölümlerini tamamladığımız ‘Aksaray’ın Yaşayan Değerleri’ isimli belgesel ve kitap çalışması ile ‘Aksaray’ın Şehitleri’ ve ‘Aksaray’ın Gazileri’ isimli belgesel çalışmaları Merkezimizin ürettiği diğer faaliyetlerdir” dedi.

– Açılış Panelinde “Selçukludan Cumhuriyete Aksaray” Konusu Konuşuldu –

Yapılan konuşmaların ardından, ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Sarı Başkanlığındaki “Selçukludan Cumhuriyete Aksaray” konulu Açılış Paneline geçildi. Katılımcıları selamlayan Sarı, ilk sözü Prof. Dr. İlhan Erdem’e verdi. Öğretim Üyesi Erdem, “Selçuklu ve İlhanlı Döneminde Aksaray” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra Uzman Mehmet Akif Terzi ve Uzman Ahmet Ergün “Arşiv Belgelerinde Aksaray” konusunda sunumlarını yaptı. Açılış panelinin son konuşmasını yapan Doç. Dr. Muhammet Sarı da “Cumhuriyetin İlk Yıllarında Aksaray’a Yapılan İskânlar” konusunu anlattı. Vali Yardımcısı

Dr. Mehmet Tanışır ve Rektör Şahin’in panelistlere plaket ve belge takdiminin ardından, “Arşiv Belgelerinde Aksaray” sergisinin gezilmesiyle açılış programı tamamlandı.

11 temanın konuşulacağı ve üç gün sürecek olan Sempozyum 15 oturumda gerçekleştirilecek. Bu yıl sempozyuma altısı çağrılı konuşmacı toplam 59 bilim insanı 53 bildiriyle katılıyor. Dört yıl boyunca sempozyumlara sunulan bildiri sayısı ise 325’e ulaştı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021