SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » HIRSIZLIK SUÇU

HIRSIZLIK SUÇU

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 29.11.2018 - 10:03

Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Türk ceza kanunumuzda yer alan hırsızlık suçu hakkında bilgi vermek istiyorum.
Hırsızlık suçu Türk ceza Kanunumuzun 141. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu hırsızlık suçunun temel hali yani basit halidir. Hırsızlık suçunun TCK 142. Maddede belirtinle halleri gerçekleşmiş ise nitelikli hırsızlık suçu oluşmuş demektir. Bu haller mevcut değilse basit hırsızlıktan yani TCK 141. Maddeden ceza alırsınız.
Hırsızlık bir kişinin zilyedliğinde olan bir taşınır malı onu rızası olmadan bulunduğu yerden almaktır. Hırsızlık suçunun nitelikli hali gerçekleşmiş ise ceza artacaktır.
Hırsızlık suçu takibi şikayete bağlı değildir. Belli bir şikayet süresi yoktur. Dava zamanaşımı süresi olan 8 sene içinde soruşturma başlatılabilir.
Hırsızlık suçlarında şikayetten müşteki taraf vazgeçmiş olsa bile kamu davanız düşmez. Basit hırsızlık TCK 141 . Maddedeki şekli ile oluşmuş ise uzlaşmaya tabi tutulacaksınız. Mahkeme sizi uzlaştırma bürosuna yönlendirecek. Ve anlaşma durumunda dosyanız ortadan kaldırılcak.Uzlaşma sağlanamaz ise yargılamaya devam edilecek.
Basit hırslık davalarınıza ve nitelikli hırsızlık davalarınıza Asliye ceza Mahkemesi bakacaktır. Hırsızlık suçunun oluşabilmesi için çalına eşyanın taşınır mal olması gerekir. Araba cüzdan gibi ev eşyaları gibi . Ekonomik değer taşımayan eşyalarınız çalındığında hırsızlık suçu oluşmaz . Aynı şekilde gayrimenkuller hakkında hırsızlık suçu oluşmaz .
Hırsızlık suçunda zilyedlik korunur.
Basit hırsızlıkta TCK 141.Maddeye göre örneğin inşaatta çalışan bir işçi inşaat malzemesini çaldırırsa pazarda açıkta bırakılan sebze meyve çalınırsa inşaat işçileri açıkta bıraktıkları kişisel eşyalarını çaldırırsa bir taşınma esnasında sokakta bıraktığınız eşyanız çalınırsa kilitsiz sokakta bıraktığınız bisikletiniz çalınırsa bunlar basit hırsızlıktır.1 seneden 3 seneye kadar cezası vardır.
Nitelikli hırsızlık suçu ise kamu kurumlarında yada ibadete ayrılan bir yerde bir kişinin bıraktığı eşya çalınırsa toplu taşıma araçlarında duraklarda bir eşya çalınırsa afet veya genel bir felaketin etkisini önlemek için hazırlanan bir mal hakkında işlenirse gelenek itibari ile açıkta bırakılan bir eşya çalınırsa faile 3 yıldan 7 yıla kadar ceza verilir.
Eğer siz kendisini koruyamayacak bir kişiye karşı bu suçu işlerseniz elde üstte taşınan bir eşya hakkında işlerseniz özel bir beceri ile işlerseniz haksız yere elde bulundurma veya taklit anahtarla veya diğer aletle işlerseniz kilit açarak veya kilitlenmesini engelleyerek işlerseniz bilişim sistemlerini kullanarak işlerseniz tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak işlerseniz büyükbaş ya da küçük baş hayvan hakkında işlerseniz herkesin girebileceği bir yerde bırakılan bina yada eklentileri olan bir yerde muhafaza edilen bir eşya hakkında işlerseniz 5 yıldan 10 yıla kadar ceza alırsınız
Eğer kendini savunamayacak bir kişiye karşı hırsızlık suçu işlerseniz cezanız 1/3 artar.
Eğer hırsızlık suçunu sıvı gaz halindeki enerji hakkında işlerseniz cezanız 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.
Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlerseniz cezanız yarı oranında artar ve 10 bin güne kadar adli para cezası alırsınız .
Eğer sizin işlediğiniz bu hırszılık suçu nedeni ile enerji demiryolu hava ulaşımında kamu hizmetinde geçici bile olsa aksama olursa verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
Hırsızlık suçu yüz kızartıcı bir suçtur. Gece bu suçu işlerseniz cezanız yarı oranında artar . Çaldığınız malın değeri, az ise cezanızda indirim olur. Hırsızlık suçunda etkin pişmanlık olursa cezada indirim olur .
Eğer siz dava açılmadan soruşturma aşamasında giderirseniz 2/3 cezanız indirilir. Eğer siz dava açıldıktan sonra karşı tarafın zararını giderirseniz 1/2 cezada indirim yapılır .
Eğer sizin niyetiniz malı kısa bir süre alayım kullanayım geri sahibine vereyim düşüncesi ile hareket etti iseniz siz kullanma hırsızlığı suçunu işlemiş olursunuz. Kullanma hırsızlığı suçu şikayete tabidir.Cezanız kullanma hırslığı suçunda yarı oranında iner.
Eğer siz bilişim sistemlerini kullanarak bu suçu işlerseniz facebook gibi twitter gibi instagram gibi bu durumda bilişim sistemlerini kullanarak hırsızlık suçunu işlemiş olursunuz..Bu durumda 5 ile 10 yıl arasında değişen ceza alırsınız.
Hırsızlık suçlarında Adli para cezası alabileceğiniz gibi Hükmün açıklanmasını geri bırakılması kararı da alabilirisiniz. Bu durumda hakim size 5 sene süre verir. O süre içinde suç işlemezseniz . dosyanız düşer.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021