SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Hayvan Hastalıkları İnsan Sağlığını Da Tehdit Ediyor

Hayvan Hastalıkları İnsan Sağlığını Da Tehdit Ediyor

A - +

Aksaray Haberleri - 27.11.2015 - 13:29

Hayvan Hastalıkları İnsan Sağlığını Da Tehdit Ediyor

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, hayvanlarda oluşan hastalıkların et ve süt ürünlerine, ardından da insanlara geçtiğini söyledi.
Hayvan hastalıkları nedeniyle et, süt ve süt ürünlerinin gelişmiş ülkelere de satılamadığını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, hayvan hastalıklarının tedavisi konusunda ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini ifade etti. Aksaray’ın önemli bir geçiş güzergahına sahip olduğunu dile getiren Aktürk, “Aksaray jeopolitik olarak Türkiye’nin en önemli geçiş güzergahından bir tanesi. Güneyi kuzeye, doğuyu batıya bağlayan çok önemli bir kavşakta bulunuyoruz. O hayvan hareketlerinin çok fazla olduğu bir bölge. Türkiye’de bulaşıcı hastalıklarla ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Aslında küçükbaş hayvancılığın ve büyükbaş hayvancılığın önündeki en önemli sorun bulaşıcı hastalıklar. O yüzden ürettiğimiz et, süt ve süt ürünlerini gelişmiş ülkelere ihraç yapma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Şap, Burusella, koyun keçi vebası, çiçek gibi çok sıkıntılı hastalıklar ülkemizde son yıllarda azalsa da yine de görülmeye devam ediyor. Bununla ilgili hükümetimiz ve bakanlığımızda çok önemli tedbirler alıyor. Şap, burusella aşısını üreticinin ayağına kadar getiriyor ve ücretsiz olarak yaptırıyor. Koyun keçi veba aşısı da aynı şekilde hükümet tarafından getirilip yaptırılıyor. Sadece üreticilerimiz koyun keçi çiçeği ilacını kendisi alıp yaptırıyor” dedi.
“İNSAN VE TOPLUM SAĞLIĞINI AYAKTA TUTABİLİRİZ”
Çözümün ciddi yaptırımlar getirilmesiyle bulunabileceğini belirten Başkan Aktürk, “Aslında bu işin çözümü şudur. Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde, her köyünde, her işletmesinde bu aşıların yılda belli bir periyoda bağlı olmak şartıyla ücretsiz ve zorunlu olarak yaptırılması gerekir. Yaptırmayanları da ciddi yaptırımlar getirilmeli ki bu hastalıkların önüne geçelim. Sağlıklı hayvan sağlıklı gıda, sağlıklı gıda sağlıklı insan diye düşünürsek gıdanın çok önemli olduğu görülüyor. Başlangıçta hayvanları tedavi edip bu hastalıkların önüne geçebilirsek, insan sağlığını ve toplum sağlığını ayakta tutabiliriz. O yüzden aşılar çok önemli” şeklinde konuştu.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021