SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Fibromayalji

Fibromayalji

Fzt.Abdullah Güdendede

Fzt.Abdullah Güdendede

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 28.06.2017 - 14:30

Harika bir bahardan sonra gelen yoğun sıcak hava tatil vaktinin geldiğinin en güzel habercisi oldu. Yağmur ve serinlik yerini sıcak ve çok sıcak bir yaza bıraktı. Sabah uyandığımızda bile İç Anadolu’nun o meşhur serinliğini değil baskın bir hava ile uyanıyoruz. Bu sıcakları sağlığımız için biraz zararlı görsek de kaslar ve kemiklerimiz için çok iyi geleceği düşüncesi çoğu kimsenin en önemli beklentisi. Her hastalık için ayrı bir tedavi mutlaka vardır. Kaslarımızda sıcağı çok sever ve kendisini bırakıverir. Bu durumda rahatlamaya sebep olur. Dün Adana yolunda giderken bu düşünceler kafamı meşgul ediyordu. Nemli bir hava ve sıcakla birleşince vücudunuzdaki tüm gözeneklerin terle birlikte açıldığını hissediyorsunuz. Sıcak ve nem çok süper bir ikili olarak görülebilir kaslar için.

Yaz gelince ağrılar artar mı azalır mı? Bu sorunun cevabını genel değil özel de vermek daha doğrudur. Sağlık bireyin sağlığıdır. Hastalık nasıl bireye özelse sağlıkta size özel bir kıstasla değerlendirilir. Yumuşak doku romatizması yani fibromyalji de tam bu bireyselliğin içerisinde kaybolmuş bir rahatsızlıktır. Sağlık açısından her sonuç olumlu çıksa da sizi rahatsız eden bir şeyler vardır. Bu rahatsızlık için bir hastalık denmesi de kolay olmuyor. Koruyucu sağlık yaklaşımlarının değeri bu tür rahatsızlıklarda daha iyi anlaşılıyor. Kas-iskelet sistemlerinin psikoloji ile olan ilgisi günümüzde bu tür rahatsızlıklarla daha gün yüzüne çıkıyor. Hız çağında artık rutinin dışında kalmamak için yürümek yetmiyor koşmak gerekiyor. Böyle olunca psikolojik ve fiziksel olarak bir yerde sorunla karşılaşma ihtimali artıyor. Dinlenme ve halinden memnun olma gibi kavramlar artık çok iyi karışlanmıyor. Kendine zaman ayırmak diye bir şey artık çok söz konusu değil. Böyle bir yaşam tarzında yumuşak doku romatizmasının ortaya çıkışını ve ilerlemesini kolaylaştırıcı bir zemin oluşuyor.

Beden ve ruh sağlığı yaşam kalitemizi belirler. Sağlıklı bir yaşam için bu ikisi arasındaki dengeyi koruyarak kendimize vakit ayırmalıyız. Fibromyalji için bu iki denge oldukça önemlidir. Sıcak havaları sevebiliriz. Sağlığımız açısından da önemli görebiliriz. Dolaşım ve değişim her zaman canlı için önemli olacaktır. Gerçek sağlık ve gerçek korunma ise ruh ve beden ikilisine yani insanın kendi varlığına önem vermesiyle başlar. Hayatın koşturmacasına kendini kaptırıp kendine vakit ayıramayan sonrasında hastalık tedavisi peşinde koşar. Hipokrat bu çıkmazı çok eskiden en güzel özetleyen şu sözü söylemiştir.” En iyi tedavi hastalıktan korunmaktır.” Hal böyle olunca bu tempolu yaşamda bir an duraksayarak söyle bir kendimize bakmanın vakti gelmiştir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021