SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ehliyetsiz elektrikli bisiklet kullananlara ceza geliyor

Ehliyetsiz elektrikli bisiklet kullananlara ceza geliyor

A - +

Aksaray Haberleri - 11.10.2016 - 11:22

Ehliyetsiz elektrikli bisiklet kullananlara ceza geliyor

Ülkemizde son dönem oldukça rağbet gören elektrikli bisikletler, sanılanın aksine tamamen ehliyetsiz kullanılamıyor.1 Ocak 2016 itibariyle değişen Karayolları Trafik Yönetmeliği, gücü 0,26-4 kw arasında olan elektrikli bisikletlerin kullanılabilmesi için, sürücülerin en az M sınıfı ehliyet sahibi olmalarını gerektiriyor. Aksi durumda trafik ekipleri tarafından yapılan kontrollerde sürücü belgesiz elektrikli bisiklet kullananlar, 1.700 TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
Hayat Sürücü Kursu yöneticisi Hakan BARBUDAK yaptığı açıklamada; Gücü 0-0,25kw arasında olan elektrikli bisikletler için ehliyet istenmiyor fakat gücü 0,26-4 kw arasında olan elektrikli bisikletlere M sınıfı sürücü belgesi zorunluluğu getirildi. Eğer gücü 4 kw’nin üzerinde bir elektrikli bisiklet kullanacaksanız, A1 sınıfı ehliyet alınması gerekiyor. M ve A1 sınıfı ehliyetlere 16 yaşını doldurmuş ve 17 yaşından gün almış olan kişiler sahip olabiliyor. Bu ehliyetlerde 18 yaş sınırı yok. 18 yaş sınırı A2 sınıfında uygulanıyor.
Ehliyetsiz elektrikli bisiklet kullanmanın cezası araç kendinize aitse 1700 TL. Araç kendinize ait değilse 1300 TL civarında da araç sahibine ceza yazılıyor. Ortalama bir elektrikli bisiklet ve ehliyeti 3500 TL. Bu şekilde düşünecek olursak, kendi elektrikli bisikletiyle ehliyetsiz yakalanan bir sürücü masrafının yarısını ceza için ödemek zorunda kalmakta. Eğer aracını bir başkasına vermiş ve o kişi ehliyetsiz olarak trafikte kontrole yakalanmışsa, bu kez ödenen para neredeyse yapılan masraftan fazla oluyor. Bu nedenle sürücülere tavsiyemiz, ehliyetsiz ve kasksız araç kullanmamaları.
İlimizde de elektrikli bisiklet kullanıcıları haddinden fazla ve bilinçsiz sürücüler adeta trafikte terör estirmekteler. Farları çalışmayan mı dersiniz, araçlara aldırmaksızın aralarda ansızın girip çıkanlar mı dersiniz kısacası günümüzün ve geleceğin çığ gibi büyüyen tehlikesi elektrikli bisiklet kullanıcılarını ehliyet kurslarına davet ediyoruz. Bilinçli sürücüler, Güvenli Trafik düşüncesiyle hareket eden Hayat Sürücü Kursu Yöneticisi Hakan BARBUDAK daha 15 yaşında küçücük çocukların trafikte hiç bir şeye aldırmaksızın her yanda gezinmelerine ve tehlikeli bir şekilde kullanmalarını kesinlikle tavsiye etmiyor aksine Emniyet birimlerin bu konudaki çalışmalarını sıklaştırması için çalışmalarda bulunacağını belirtti. Yeterli güvenlik donanımı bulunmaksızın (kask,dizlik,dirseklik) günün her saati karşılaştığımız bu sürücüler kendilerini tehlikeye attıkları gibi trafikteki diğer insanlarıda aynı şekilde tehlikeye atmaktadırlar.
Hayatınız boyunca ölümlü bir trafik kazası geçirme olasılığınız
%33’tür. Rus ruletinde bile bu oran %17’dir. Lütfen, trafikte araç kullanmanın bir yaşam işi olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın…

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021