SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Çocuğunuzda Gördüğünüz Bu Belirtilere Dikkat!

Çocuğunuzda Gördüğünüz Bu Belirtilere Dikkat!

A - +

Aksaray Haberleri - 12.10.2017 - 12:34

Çocuğunuzda Gördüğünüz Bu Belirtilere Dikkat!

Aksaray İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut ARIK; İletişim, gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişidir.

İnsan toplu halde yaşayan bir varlıktır. Dolayısıyla İletişim, toplumsal bir varlık olan insan yaşantısının kaçınılmaz ve önemli bir boyutunu oluşturur. Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler. Yani insan hayatının merkezinde iletişim vardır.

İnsan ailesiyle, arkadaşlarıyla, komşularıyla, çevresiyle sürekli iletişim halindedir. Tarih boyunca insanlar hep iletişime önem vermişler ve sürekli iletişim halinde olmuşlardır. İlk insanların mağara duvarındaki resimleri birilerine bir şeyler anlatmak için bir araçtı. Duman, ateş, güvercin bile anlaşma aracı olarak kullanılmıştır. Şimdi elimizde sayısız iletişim yolu var ve insanoğlu dünyanın bir ucundaki, hatta uzaydaki biriyle iletişim kurabiliyor.

İletişimin gerçekleşmediği durumlarda ise insan, kendini boşlukta görür ve büyük bir yalnızlık hisseder. Hatta hiç konuşmayan insan zamanla konuşmasını bile unutabilir. Özellikle günümüzde iletişimsizlik sorunları yaşanmaktadır. Çoğu zaman telefon, İnternet gibi araçlarla çok uzaktaki insanlarla iletişim kurarken yanı başımızdaki arkadaşlarımızla, annemizle, babamızla, kardeşimizle sağlıklı bir iletişim kuramıyoruz.

MADDE BAĞIMLILIĞI

Türkiye’de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle biz sağlıkçıların inanması gerekmektedir. Madde tedavisini “ya tutarsa “ mantığıyla karşılamak ve kişilere bu mantıkla yaklaşmak tabii ki başarı şansını daha baştan azaltacaktır. Haliyle psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir.

Bu kapsamda; Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Ortaokullarımızda ve Liselerimizde Madde Bağımlılığı Farkındalık Eğitimleri verilmekte ve çocuklarımıza HAYIR deme becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır.

CİNSEL İSTİSMAR

Çocukla konuşurken anne-baba birlikte konuşabilir ama birinin daha aktif olması önerilir. Bu konuşmayı yaparken 3 konunun üzerinde durun: 1. Hiç kimsenin senin özel yerlerine dokunmaya hakkı yoktur. 2. Hiç kimsenin seni kendi özel yerlerine dokundurtmaya hakkı yoktur. 3. Birisinin senden özel yerlerine dokunmanı istemesi ya da seninkilere dokunması, saklayacağın bir sır değildir. “Her sır saklanmaz bu bize söylemen gereken bir konu. Biri bu

tür davranışlarda bulunmak isterse, iç çamaşırının örttüğü özel bölgelere dokunmak isterse, bunu yapamazsın, hayır demelisin…” gibi konuşmalar yapabilirsiniz. Tanıdık bile olsa istemediği hiç kimseye kendini öptürmesin ve dokundurmasın. Kendi isteği dışındaki tüm dokunmalara “Hayır!” demesini ve uzaklaşmasını öğretebilirsiniz. Lütfen bunları çocuğunuzla konuşurken sakin olun, çocuğu korkutmayın. Çocuğun oyun zamanlarında, başka konulardan konuşurken de ara ara tekrar ettirin.

ÇOCUĞUNUZDA GÖRDÜĞÜNÜZ BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Aşağıdaki belirtileri çocuğunuzda görürseniz mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. * Muayenede bir şey bulunmamasına rağmen cinsel organlarıyla ilgili kaşıntı, ağrı, * Poposuna dokundurmama ve acıdığını söylemesi, * Nedensiz karın ağrıları, * Tuvalet eğitimine rağmen idrar tutamama, gece yatak ıslatmaları, * Yemek ve uykuyla ilgili normal olmayan daha önceden görülmeyen düzensizlikler, * Bebeksi davranmak, huysuzluk yapmak, saldırganlık, * Ani ve aşırı banyo yapma isteği, * İçe kapanma, * Okul başarısında düşüş, * Evden kaçma ve intihar düşüncesi, * Yaşına uygun olmayan cinsel konuşmalar ve davranışlar, * Toplum içinde mastürbasyon ve cinsel süreçlere yönelme. Yukarıdaki belirtilerin bazıları başka sorunlardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle rahat ve sakin davranın ve gerek duyduğunuzda hemen bir uzmandan destek alın. Çocukları cinsel istismardan korurken kreşe ya da okula gidiyorsa oradaki öğretmeninin gözlemlerine ve desteğine ihtiyacınız olacaktır.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021