SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » CHP Aksaray Örgütü Yerel Yönetim Raporu

CHP Aksaray Örgütü Yerel Yönetim Raporu

A - +

Aksaray Haberleri - 31.03.2018 - 17:21

CHP Aksaray Örgütü Yerel Yönetim Raporu

CHP Aksaray İl Başkanı Ramazan Koçak; Efor Kavşağı; Yapılış amacı trafiğin akışını hızlandırmak olmasına rağmen beklentiyi karşılama oranı bölgenin ciddi yoğunluğu nedeniyle düşük oldu. Şehrin ana arterinde yol kenarına araç parkı yolun kapasitesini yarı yarıya düşürdüğü halde emniyet müdürlüğü ve belediyenin bu konuda bir çalışma yapmaması yoğunluğun artışına neden olmaktadır. Kurtuluş Kavşağı’nın iptali sonucu Kurtuluş Mahallesi’nden gelen araçlar için verilen U dönüş cebi yaya güzergahının ve yaya geçitlerinin çok yakınında olması kaza riskini çok yükseltmiştir. Okul giriş ve çıkış saatlerinde Kılıçaslan İlkokulu, Kılıçaslan Ortaokulu ve İmam Hatip Lisesinin getirdiği yoğunluk trafiği aksatmaktadır. Atatürk Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarları üzerinde ve kavşaklarında bulvarın isimlerinin hiç olmaması da şehirde adres ve yer bulmayı zorlaştırmaktadır. Diğer bulvarların isimleri büyük ışıklı tabelalarla yazılırken, bu bulvarların isimlerin “Atatürk” ve “ Cumhuriyet” olması yazılmamasının özel yada siyasi bir nedeni olabilir mi??

Eski terminalin yerine yapılan Piri Mehmet Çarşısı tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Kent merkezinde oldukça değerli bir alanın hem estetik, hemde adına yakışmayacak şekilde tarihsel dokudan yoksundur.

Trafik Düzeni; Ana arterlerde tek yönün artması yan yolları daha kullanılması zorunlu hale getirmiştir. Kent merkezinde bulunan yan yollar ve yaya yollarının bakımsız olması ya da hiç olmaması, güzergahta bulunan dükkân ve mağazaların yaya yollarını ve zaman zaman yolları işgali, seyyar satıcılar, yolların her iki yanına da park etmiş araçlar nedeniyle kullanılamamaktadır. Kentin bütün trafik yükü ana artere verilmektedir. Özellikle çarşı merkezindeki dükkanlar satış yaptıkları ürünleri kaldırımları işgal ederek hatta zaman zaman yollara taşarak sergilemeleri nedeni ile yayaları dolayısıyla trafiği zor durumda bırakmaktadır.Öyle sokaklar vardır ki araç hızı saatte 10km/saattir. Zaten merkezde bulunan yolların genişliklerinin yetersizliği söz konusu iken bu yollara her iki taraflı araç parkının yapılmasına müsaade edilmesi tek yönlü akışın sağlandığı sokakları araç geçişi için değil de araç parkı için kullanılmaya sevk etmek trafik sorununu en büyük nedenlerindendir.

Kaldırımlar; şehir merkezi ve yakın çevresinde değil bütün kentte olmalıdır. Kenar mahalleler bu konuda ihmal edilmektedir. Örneğin OSB yolu olarak kullanılan, eski adıyla Acem Sokak’ta trafiğin yoğunluğuna rağmen kaldırımın olmaması yayalar açısından büyük tehlike teşkil etmektedir. Ayrıca yapım kalitesine dikkat edilmeli uzun süre dayanacak şekilde yapılmalı, merkezde yılda bir kez yeniden yapılmasına rağmen oldukça bozuk ve farklı kotlarda olması kullanımı özellikle çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarda sorun olmaktadır.

Yeterli otopark tesis edilemeyen binalara otopark yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği belediyece otopark tesisi zorunluluğunun uygulanmaması kentte kaldırım ve yolların verimli kullanımını ortadan kaldırmaktadır. Belediyenin otopark tesisi , tahsisi kontol görevini öncelikle üstlenmesi gerekmektedir. Böylece yollara ve kaldırımlara yapılan araç parkı da sona ermiş olacaktır. Şehir merkezinde AVM ruhsatları verilirken otopark şartları öncelik olarak gözetilmelidir. Bölge bölge sokak aydınlatmalarında yaşanan aksaklıklar ve aydınlatmanın olmadığı yerler öncelikle ele alınmalıdır.

Yeşil Alanlar; Modern şehirlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı minimum 20-25m2 olarak kabul edilmekle birlikte şehrimizde bu oran çok düşüktür. Yeşil alan olarak planlanan alanların yüzey olarak çok küçük parçalar halinde olması, bu alanlarda da yeşil yerine beton ve plastik ögelerin haddinden fazla kullanılması yeşil alan kavramının değişmesi ile eskiden ‘’YEŞİL AKSARAY’’ olan tanımın artık ‘’BETON AKSARAY’’ olarak değiştirildiğini görüyoruz. Kültür Park örneğinde olduğu gibi yeşil alan amacıyla yola çıkılan alan zaman içerisinde her santimetrekaresi ticari alana dönüştürülüp yeşil alan özelliğini kaybetmiştir. Yeşil alanların şehrin dışında değil kent halkının kolay ulaşımına müsait şehir içinde olması gerekir. Ulaşamadığınız, çocuğunuzu götüremediğiniz park sizin değildir.

Son dönemde park yapılacağı ilanı ile yıkılan silolar ve TMO binalarının park alanı olacağını duymak kısa bir süreliğine mutluluk vermiş olsa da buraya “Kültür Han” yapılacağını duymak bizleri şaşırtmamakla birlikte üzdü. Şehir merkezinde trafiği çözülemediği için alt geçit yapılan bir kavşakta getireceği araç ve yaya yükü hesaplanmadan, bölgenin bu işlevde bir binayı kaldırıp kaldıramayacağı tartışılmadan, şehir merkezinde alan ve mevki olarak en güzel olabilecek yeşil alanın hesapsızca harcanması şehre vurulacak bir hançerdir. Bu alanın başta verilen söz tutularak betonsuz yeşil gerçek anlamda bir park olması gerektiğini düşünüyoruz.

Kentsel Dönüşüm; 4 yılın sonunda ağıza hiç alınmayan verilmiş sözlerden biri olarak kaldı.Daha önceki seçim dönemlerinde Cumhuriyet Halk Partisi adaylarının projeleri arasında da yer almış olan Hamidiye, Zincirli, Dere ve Muhsin Çelebi mahallelerinin öncelikle ele alınıp çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu bölgeler sığınmacıların kaldığı illegal işlerin döndüğü bölgeler olmaktan kurtarılıp şehrin merkezinde güzel bir görünüme ve eski cazibesine kavuşturulmalıdır. Şehirde ticari alanlar için bu bölgeler oldukça uygundur. Bu alanların planlaması yapılırken şehir merkezinin ihtiyacı olan otopark ve ileride olacak ihtiyaçlar göz önüne alınarak ve öngörülerek sosyal donatı alanları ayrılmalıdır. Sehir ve trafik rahatlatılmalıdır.

Tarihi Doku; Tarihi Kentler Birliği üyesi bir kente yakışmayacak aymazlık yerine; korunan, öne çıkarılan, korunması desteklenen olması gerekirdi. Tarihi eser konumunda bulunan binaların restorasyonu, yeniden kullanıma özendirilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Restorasyonlarda dönem özellikleri göz önünde bulundurulmalı döneme aykırı malzeme ve işçilik kullanılmasının önlenmesi için gerekli denetimlerin sağlanması gerekmektedir. Nakkaş Köprüsü, Baş Köprü ve Uzun Köprülerin restorasyonunda yapıldığı gibi dönem ve coğrafi özellikleri bozulan yapılar kent hafızasına onarılmaz yaralar açmaktadır. Bunun yeni bir örneğini de DARPHANE-HANGAH binasında yaşamaktayız. Dönem özellikleri dışında farklı dönemlere ait ilavelerle binanın özgünlüğü yok edilmektedir. Bina erken dönem Anadolu Selçuklu eseri olmasına rağmen Son Dönem Osmanlı dahil her dönemden katkıların sayesinde anlamını yitirmektedir. Kentte bulunan

tarihi değerlerimizi sonraki nesillere doğru ve tam aktarmak kenti yönetenlerin geleceğimize borcudur.

Barınaklar; Aksaray halkının vicdanı olan sokak hayvanlarını koruyup kollamak onlara ve kent halkına sağlıklı bir çevre sağlamak belediyenin öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Barınakta düzenli olarak kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme çalışmalarının belediye tarafından üstlenilmesi gerekmektedir. Şu anda fakülte ile yapılan sözleşme gereği yapılan kısırlaştırma çalışmaları yetersiz kalmaktadır. Belediye tarafından barınakta sokak hayvanları için klinik çalışmalar yapılması (kısırlaştırma dahil bütün müdahaleler) için veteriner hekim bulundurulması gerekmektedir.

Şimdilik şehir ve Aksaray Belediyesinin çalışmaları ve faaliyetleri hakkındaki görüşlerimiz bunlardır. Bundan sonrada halkımızın sesi olmaya ve görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021