SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Çağrı Üzerine Çalıştırılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı ?

Çağrı Üzerine Çalıştırılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı ?

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 18.10.2016 - 10:35

Çağrı Üzerine Çalışma aslında Kısmi Süreli Bir İş Sözleşmesidir.
Bu sözleşmeyi inceler isek;
1.)Yazılı olacaktır.
2.)İşveren ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisidir.
3.) Kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.
4.)Çalışma süreleri taraflara arasında Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi olarak belirlenir.
5.)Taraflar arasında işçinin ne kadar süreyle çalışacağına dair süre belirlenmemiş ise haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır.
6.)Çağrı üzerine çalıştırmada ücret belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ödenecektir.
7.)İşveren çağrı yoluyla talep hakkına sahip olduğundan işçisini iş görme edimini yerine getirme işlemini işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır.İşçi bu süreye uymak zorundadır.
8.)Günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
Çağrı Üzerine Çalışmaya Tabi Tutulanlar Farklı İşleme Tabi Olmayacaktır.
4857 sayılı İş Yasası’ nın 13/2. fıkrasına göre, kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.
Yıllık ücretli izin süresi, yasal bildirim önelleri, yasal kıdem tazminatı (yılda 30 günlük ücreti tutarında), fazla çalışma ücreti, genel tatil ile ulusal bayram günü ücreti gibi işçilik hak ve alacakları konusunda tam süreli çalışan işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz.
Çağrı Üzerine Çalışmayı Kısmi Süreliden Ayıran Fark ve Fazla Çalışma Yaptırılmaması:
İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği Kısmi Süreli Çalışma Madde 6’da
İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.Bu da 30 saat olarak belirlenmiştir.
Çağrı üzerine çalışmada ise süre 20 saat olarak belirlenmiştir. Bu nedenle çağrı üzerine çalışmada belirlenecek haftalık iş süresinin 30 saatin üzerinde belirlenmesi söz konusu olamayacaktır.
Fazla Çalışma ve Fazla Süreli Çalışma Yönetmeliğini baktığımızda Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.
O halde çağrı üzerine sözleşme yapılan işçilerde fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.
SGK Yönünden Nasıl Bir İşlem Yapılacaktır:
SSİY Kısmi süreli çalışmalarda prim ödeme gün sayısı 101.Madde Açıklanmıştır.
1) Sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar kısmî süreli çalışmadır.
2) Kısmi süreli çalışma, işveren ile sigortalının yazılı olarak yapılan iş sözleşmesinin niteliğine bağlı, aylık ücret karşılığı çalışma biçiminde imzalanmışsa, sigortalı haftalık çalışma süresine bakılmaksızın tam ay olarak bildirilir.
3) İş sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin, 4857 sayılı İş Kanununa göre günlük olağan çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle, sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021