SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Bel Fıtığı Tedavisi

Bel Fıtığı Tedavisi

Fzt.Abdullah Güdendede

Fzt.Abdullah Güdendede

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 09.02.2015 - 13:05

Fiziksel rahatsızlıklar başlangıçta çok masumdur. Bazen kısa süren bir ağrı bazen normal hareketi kısıtlamayla başlar. Başlangıçta bu uyarıları önemsemeyiz. Sıradan uyarılar olarak gördüğümüz bu durumlar biraz daha artmaya başladığında elimizin altında poşet poşet bulunan ilaçlardan şöyle güzel renkli ya da en etkilisinden birer ikişer atarız. Bu kez kulak vermediğimiz vücudumuzun alarm sistemini, daha güçlü bir şekilde çalmaya başladığında ağrı kesicilerle susturmuş oluruz. Fiziksel sorunsa o bölgede devam eder. Biz sadece bundan haberdar olma mekanizmamızı susturmuşuzdur. Sonra günler geçer ve bir bakmışınız kullanılan ilaçlarında bir etkisi olmamaya başlamış. Fiziksel sorun büyümüş ve vücut ağrı kesicinin dozajına alışmış. Bel fıtığı problemlerinde de aynı şekilde yol izlediğimizi görüyoruz.

Bel ağrıları her yaştan insan için korku dolu bir rüya gibidir. Öğrenciye ders çalışmasında, işçiye işinde, memura masasında, esnafa dükkânında, ev hanımına evinde, öğretmene sınıfta ve doktora hastanede işini yaparken hayatı zindan eder. Günün geri kalan kısmını hiç hareket etmeden geçirmek istersiniz. Hiç kıpırdamadan sadece yatmak… Böyle bir hayat ise mezarlık haricinde mümkün değildir. Bel ağrılarının sebeplerinden biri de halk arasında bel fıtığı olarak bilinen disk hernisidir. Bel fıtığı başladıktan sonra yapılacak aşamalara gelecek olursak. Belde ki fıtık ya da fıtıklar patlamadığı ya da yapısı tamamen bozulmadığı sürece cerrahi tercih edilmez. Peki, ne tercih edilir. Ülkemizde olduğu gibi Aksaray’da da kırık çıkıkçılar gidilecek tek kapı olarak görülür. Bunun sebebini sadece halka yüklemek doğru değil. Mevcut sağlık sisteminde fıtık tedavisi için fizyoterapiste yönlendirilen ve yeterli tedavisini aldıran bir anlayış yerine ilaç al geçer mantığı vardır. İlaçla geçecek bir durum olmadığından bu sorunu yaşayan birey çaresiz bir şekilde böyle kişilere başvuruyor. Bel fıtığında yapılacak en iyi tercih bir fizyoterapiste danışmak ve tedavi almaktır.

Bel fıtığı tedavisinde fizyoterapistin uygulayabileceği çok farklı tedavi çeşitleri vardır. Bu tedaviler bireyin yapısına ve bel fıtığının seviyesine göre değişir. Tamamen dağılmamış fıtıklarda iyi bir fizik tedavi ile ameliyata gerek kalmadan hastayı tedavi etmek mümkündür. Başta da söylediğimiz gibi bel fıtığı ilaçla geçmez. Sadece bir süreliğine sorun ilerleyinceye kadar ertelemiş olursunuz. Kırık çıkıkçı ise felce kadar gidecek bir sorun silsilesine neden olabilir. Bu yola asla başvurmamalısınız. Bel fıtığı ilerlemiş evrede olanlar patlamış ya da artık sinire basının engellenemediği vakalarda cerrahi tercih edilir. Cerrahi öncesinde ve sonrasında da fizik tedavi artık bir zorunluluk olmuştur. Özellikle halkımızda şöyle bir yanlış kanaatin yaygın olduğunu görüyorum. Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra tekrar böyle bir problem yaşamayacağını düşünenler büyük bir yanılgı içindedirler. Cerrahiden sonrada tekrar bel fıtığı ve diğer bel problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ameliyat olacağınız hastaneden fizyoterapist talep edin. Cerrahi öncesinde ve sonrasında fizik tedavinizi alın. Cerrahi ile ilgili problemler aşıldıktan sonra da yine başa dönerek belde diğer bölgeleri korumak için yine fizik tedaviye devam edin.

Bel fıtığı çaresiz değildir. Bel fıtığı kırık çıkıkçının çözeceği bir problem değildir. Bel fıtığı ilaçla tedavi olabilecek bir hastalık değildir. Bel fıtığı size için hazırlanan egzersiz reçetesi ve tavsiyelere uymadan çözülecek bir sorun değildir. Bel fıtığı bir fizyoterapist olmadan üstesinden gelinebilecek bir hastalık çeşidi değildir. Her bel fıtığı ameliyatından önce ve sonra fizik tedavinizi almalısınız. Ameliyatlardaki verim düşünlüğünün en büyük sebeplerinden biride fizyoterapist eksikliğidir. Sağlık en önemli sermayedir. Bel problemleri ise bir insan için günün her anında bir kısıtlayıcıdır. Biraz dikkat biraz araştırma uygun bir tedavi sizi eski halinize kolaylıkla döndürebilir.

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021