SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Başkan Yazgı, Avrupa Ziyaretini Değerlendirdi

Başkan Yazgı, Avrupa Ziyaretini Değerlendirdi

A - +

Aksaray Haberleri - 14.04.2015 - 20:34

Başkan Yazgı, Avrupa Ziyaretini Değerlendirdi

Başkan Yazgı “9 gün boyunca Avrupa’da 6 ülke ve 15 şehirde Aksaraylı hemşerilerimizle görüşmek için 8.682 km mesafe yol kat ettik”
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, ,Almanya, Hollanda, Slovakya Fransa,İsviçreve Avusturya ülkelerinde yaşayan Aksaraylı vatandaşlarla 9 günlük gezi ve inceleme ziyareti gerçekleştirerek Aksaray’a döndü.
Avrupa’ya gittiği belediye meclis üyeleriyle birlikte Aksaray basınının karşısına çıkan Başkan Yazgı, Avrupa’da yaptığı gezi ve incelemeleri tüm detaylarıyla basın mensuplarına aktardı.
Başkan Yazgı “ Orada öyle bir özlem ve öyle bir sıcaklık vardı ki inanamazsınız. Kardeşlerimiz bizi öyle özlemişler ki. Yıllardır bir eski belediye başkanımız Ahmet Er gitmiş bir daha kimse gitmemiş. Bizler ilk defa oralara gittik ve bir ilki de gerçekleştirmiş olduk” dedi.
Başkan Yazgı tam 9 gün boyunca 6 ülkede 15 şehirde 8682 km yol yaptıklarını ifade ederek “ Bizler Avrupa’da kat ettiğimiz mesafeyi eğer Türkiye’de kullansaydık İzmir’den Van’a kadar 5 sefer gidip gelirdik.Samsun’dan Hatay’a 10 sefer gider gelirdik. Yani biz bu kadar mesafeyi Avrupa’da yaşayan Aksaraylı hemşerilerimizle görüşmek için yaptık.” Dedi.
Başkan Yazgı,03 Nisan-12 Nisan tarihleri arasında Almanya, Hollanda, Slovakya Fransa, İsviçre ve Avusturya’da Aksaraylı vatandaşlarla buluştuklarını ve gittikleri her yerde çok sıcak karşılandıklarını ifade ederek “Şehir turunda bizim ufkumuzu açacak. Mantalitemizi daha da üst seviyeye çıkartacak şehircilik anlamında da bir şeyler kapıp buraya getirmek maksadıyla bu şehir turlarımızı yaptık. Oraya gitmemizin amaçlarından biride orada şehirleri görerek, Avrupa’da ki şehirleşmeye bakarak neler yapabiliriz? Oradan neleri biz kendi memleketimize aktarabiliriz”? Bunu yaptık şehir turu diye bahsettiğimiz konu budur.” dedi.
Başkan Yazgı Avrupa ziyaretinde Aksaraylı vatandaşların kendi işlerinin patronu olduklarını ettiğini ifade ederek “ Ben orada iki şeyi fark ettim. Daha önce dedeleri, babaları Avrupa’ya gidip işçi olarak çalışan kardeşlerimiz bugün elhamdülillah kendiişlerinin patronu olmuşlar. Dükkân sahipleri, iş sahipleri. Orada çok güzel konumları ve çok güzel işleri var.İşçi olarak gidilen yerlerde işveren olmuşlar. Şu anda işçi çalıştırıyorlar. Bu bizi haddinden fazla sevindirdi ve gururlandırdı.” şeklinde konuştu.
Avrupa’da eğitime çok önem verildiğini ifade eden Başkan Yazgı “ Bir başka konu ise üçüncü kuşak orada eğitime çok önem veriyor. Gittiğimiz yerlerde mühendis, doktor, avukat kardeşlerimizle görüştük. Ve bunlarda hakikaten çok önemli yerlerde bizleri temsil ediyorlar. Kimisi meclis üyesi olarak kimisi işinde çok başarılı olmuş ve çalışmaya devam ediyor. Bunların hepsi Aksaraylı kardeşlerimiz. Ben bunlarla da büyük bir gurur duydum onu da ayriyeten belirtmek istiyorum. Yani biz bir nevi Avrupa’yı fetih etmişiz. Kanuni Sultan Süleyman Viyana’ya kadar gelmiş. Biz orayı da gördük. Ruhu şad olsun biz ondan sonra gidip oraların hepsini fetih etmişiz. Öyle yerlere gittik ki Aksaray özlemini bile duymadık neden? Öyle güzel bir kalabalık ve öyle güzel bir toplantı ortamları oluştu ki yani resmen orada küçük Aksaraylar oluşmuş. Biz bunun da mutluluğunu yaşadık” şeklinde konuştu.
Avrupa’da ve özellikle Almanya Stuttgart’ta derneklerin gösterdikleri faaliyetlerden çok memnun kaldıklarını ifade eden Başkan Yazgı “ Ben sıcak ev sahipliği için bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Aksaraylı hemşerilerimizin dernek faaliyetlerinin daha da artarak devam etmesini özellikle istiyorum. Hatta Türkiye’ye geldiklerinde bu konuda konuşup bizim yapabileceğimiz Bir şeyler varsa onu iletmek istiyorum. Onlarla beraber iyi bir çalışmaya imza atmak istiyoruz. Bismillah deyip bu ilkini yaptık.Bundan sonrada gerçekleştireceğimiz diğer projelerle beraber gelecek senelerde oralara gidip bu faaliyetlerimizi yapacağız. Dedi.
“Avrupa ziyaretimizde belediyenin bir yılda yapmış olduğu faaliyetleri Aksaraylı hemşerilerimize aktardık” diyen Başkan Yazgı sözlerini şöyle sürdürdü “ Bu toplantılarda belediyemizin bir sene boyunca yapmış olduğu faaliyetleri onlara aktardık. Yapmayı planladığımız faaliyetleri de onlara tanıttık. Ardından onların soruları, düşünceleri, görüşleri, düşünceleri varsa onları da dinlemek ve notlarımızı almak suretiyle memleketimize geldik. “dedi.
Başkan Yazgı, Avrupa’da yaşayan Aksaraylıların selamlarını getirdiğini ifade “Avrupa’da yaşayan bütün Aksaraylı hemşerilerimiz, kardeşlerimiz, Aksaray’da bulunan bütün eşine, dostuna, akrabasına selamlarını ilettiler. İnanın her birinin ayrı ayrı bir özlemi var. Bizim oraya gitmemiz ve onlara sahip çıkmamız çok ziyadesi ile onları memnun etti. Bizde inşallah bunun devamını getireceğiz.” dedi.
Başkan Yazgı daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Avrupa’nın şehirleşmeyi birçok noktada tamamlamış olduğuna dikkat çeken Başkan Yazgı “ En son gittiğimiz Stuttgart’ta yeni bir çalışma var. Yerin altına yeni bir metro sistemi kurmak suretiyle Stuttgart’tan başlayarak Balkanlara kadar bir yol hattı yapmaya çalışıyorlar. Yeni yapılanmalar ve yeni gelişmeler var. Oradaki kardeşlerimizde söyledi en çok kaldırım yüksekliğinden tutunda kültürel anlamda yapılacak faaliyetlerden sanatsal yapılara varıncaya kadar şehirde yeni yeni gelişen teknolojik binalara varıncaya kadar birçok noktada bizlerin örnek aldığı yerler oldu. Yeni kütüphaneler yapmışlar. Onları ziyaret etme imkânımız oldu. Raf sisteminden tutunda o insanların nasıl kullanacağına varıncaya kadar gezdiğimiz yerler oldu. Orada belediyeleri ziyaret ettik. Vatandaşların nasıl işlem yaptığını ve o işlemi yaparken hangi sırayla teknolojiyi kullanabildiklerini yakinen görme fırsatımız oldu. Tabi bizim hep arzusunu ve özlemini çektiğimiz tramvay yolları. Orada ayrıyeten bir tramvay yolu oluşmamış. Birçok yerde araba ile tramvay aynı güzergâhta Bunları görünce dedik ki buna benzer bir şey neden şehrimizde olmasın dedik olabilir mi diye düşünmeye de başladık.” şeklinde konuştu.
Avrupa’ya gidince bakış açısının da değiştiğini söyleyen Başkan Yazgı şu görüşlere yer verdi “Bizim için önemli olan şu; şimdi Aksaray’da olunca önemli bir bakış açısı oluyor Oralara gidince bakış açımız değişiyor ve 50-100 katına çıkıyor. Burada sorun ve dert olarak gördüğünüz şey orada dert değil. Sorunda değil. Yani bu senin düşünceni de zihin yapısını da felsefeni de komple değiştiriyor. Ben bu gezinin çok verimli olduğunu düşünüyorum. Orada çok fazla not aldık. Orada da yeşile çok büyük önem veriyorlar. Ama yeşili öyle bir yapmışlar ki kaldırımın ortasına yeşili koymamışlar. Yeşil için ayrı bir bant yapmışlar. Bisiklet yolları var. Ben bisikletin bu kadar güzel kullanıldığını oralarda gördüm. İnsanlar yayalara çok saygılılar. Yaya olarak ayağını bastığın an araba duruyor.”
Avrupa ülkelerindeki Aksaraylı işadamlarıyla görüştüklerini ve onların yatırım yapmalarını sağlamak için yardımcı olacaklarını ifade eden Başkan Yazgı “Orada yaşayan kardeşlerimiz Aksaray’ın özlemi içerisindeler. Kimisi 20-30 yılını orada geçirmiş. Birçoğu iş sahibi olmuş. Çok büyük işadamlarımız var. İşadamlarımızla da görüşme fırsatımız oldu. Onlarda diyorlar ki Aksaray’a biz bazı projeler yapmak istiyoruz. Ama neyi nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Bize yardımcı olur musunuz? Diyorlar. Bizde seve seve dedik. Bizim burada teşviklerimiz var. Arazimiz var. Size bu noktada da yardımcı olacağız. Buyurun gelin dedik. İnşallah geldiklerinde Valiliğimizle, Belediyemizle, Ticaret Odamızla, Ticaret Borsamızla da bir çalışma yaparak onlara hangi noktada destek istiyorlarsa yardım etmek istiyoruz.” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021