SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi

A - +

Aksaray Haberleri - 25.05.2017 - 15:58

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi

Aksaray-Adana Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde Aksaray Belediyesi ev sahipliğinde 24-27 Mayıs tarihleri arsında Aksaray’da düzenlenen Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi “Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi Mustafa Kutlu” paneli Belediye Tiyatro Salonunda düzenlenen açılış programı ile başladı.

3 gün sürecek etkinlik boyunca çeşitli illerden gelen öğrenciler düzenlenecek panel programlarında Yazar Mustafa Kutlu’yu çeşitli yöneyleriyle anlatacaklar.

Programın açılış paneline Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof.Dr. Engin Yıldırım, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı ve Eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Belediye Başkanı Vekili Süleyman Canbulut, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Andı, Aksaray Milli Eğitim Müdür Vekili Muhittin Öztürk, Adana Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Bilal çok sayıda eğitimci ve öğrenci katıldı.

Başkanlığını Bolu’dan Ahmet Özdemir’in yaptığı panel programında Konya’dan Ayşegül Aytekin;’Mustafa Kutlunun İdealindeki İnsan’, Aksaray’dan Halime Buhara; ‘Bir Eleştirmen Olarak Mustafa Kutlu’, Aksaray’dan Gülhan Akdağ; ‘Mustafa Kutlu’nun Hayatı ve serleri Arasındaki Bağ’, Adana’dan Rana Kolan; Hayattan Çekilen Din ve Yozlaşan Tasavvuf’ konularında hazırladıkları konuşmalarını yaptılar.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez; konuşmacı öğrencilerin yaptığı sunumların ardından yaptığı değerlendirme konuşmasında; kitapseverler, okumayı severlerle birarada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü’nün kitap okumanın önemini söylemekten ziyaret kitap okumaya teşvik eden, adeta zorunlu hale getiren bir sistem kurduğunu belirten Vali Pekmez; “15 kişiyle başlayan kitap okuma serüveni bugün 28 ilde binlerce öğrenciyi kapsayan Anadolu Mektebi haline geldi. Burada katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum’dedi.

Vali Pekmez konuşmasında: “Ülke millet olarak övüneceğimiz bir çok özelliğimiz var ama maalesef iş okumaya gelince bu konuda dünya ortalamasının çok altındayız. Anadolu Mektebinin panelinde ilk defa bulunuyorum. Bu gençleri görünce geleceğimize daha umutla bakma fırsatı yakalamış oldum. Hem kitap okuyan hemde okuduklarını anlayan gençlerimizle birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum. Ülke olarak her mesleği iyi yapan gençlere bireylere ihtiyacımız var. Ama en önemlisi milli, manevi, ahlaki değerlerimize sahip; geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatan vatanı ve milletini bayrağını seven bireylere ihtiyacımız var. Bunu en iyi anlatan yazarlardan bir tanesi de Mustafa Kutlu’dur. ‘dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof.Dr. Engin Yıldırım da konuşmasında; panel konuşmacılarının anlatımlarında din, ahlak, teknoloji, modernleşme, yabancılaşma, tarım toplumu, büyük kentler gibi ifadeler bulunduğunu bunların yüzyıllar boyunca düşünürlerin, insanların tartışığı anlamlandırmaya çalıştığını belirterek; panelistlerin bütün bu kavramları bir edebiyat ortamında tartışırken anlattılar. Burada bir sosyal bilgiler veya iktisat kongresinde bulunmuyoruz. Ünlü bir hikâyecimizin eserleri üzerinde anlatırken bu kavramlar ortaya çıktı. Bu bize edebiyatın rolünü gösteriyor. Kitap yazmak, kitap okumak insanı özgürleştirir, aynı zamanda bir direniş yoludur’diye konuştu.

Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü ise yaptığı açıklamasında; Aksaray’da düzenledikleri programda Mustafa Kutlu’yu andıklarını belirtti.

Farklı şehirlerden gelen öğrencilerin Mustafa Kutlu’nun değişik yönlerini anlattıklarını ifade eden Güçlü: “Biz Anadolu Mektebi olarak yazar seçip bu yazarın bütün eserlerini okumayı hedefliyoruz. Bu yazar hakkında yazılan yazılarıda okuyoruz. Bizim öğrencilerimiz farklı kitaplar yerine kendi kapasitelerini daha çok arttıracak olan bir

yöntemle bu yazarları daha iyi tanıyorlar ve anlamaya çalışıyorlar. Kısa sürede içerisinde kendilerinde bu anlamda fark edilecek bir gelişme ortaya çıkıyor. Bizim yazarlarımız bir bakıma Cumhuriyet Dönemi Türk Klasikleri desek yerinde olur. Mustafa Kutlu’dan sonra Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu gibi düşünür ve yazarlarımız okuyacağız. Niyetimiz ve gayretimiz şudur. Üniversiteye giderken 5 yazar okuyan bir öğrencimiz üniversite döneminde de 5 yazar okuyarak Hayata 10 yazarı çok iyi okumuş, manevi. Milli ve bu topraklara ait değerleri çok iyi kavramış ve kendisinin bir büyük ideale doğru hedeflendirmiş, mesleğini çok iyi yapan bilinçli bir gençliğin örneklerini oluşturmak. Bizimki kitleye yönelik değil nitelik ağırlık bir çalışma. Herhangi bir liseden 10 öğrencinin dahil olması yeterli olmaktadır. Gittikçe yayılarak model olma konusunda mesafe almış durumdadır. Aksaray bu konuda öncü illerimizden biridir’ dedi.

Panel programının açılış töreni panelistlere hediye takdimi ile sona erdi.

Öğleden sonra devam eden ikinci oturum programı Aksaray Ahmet Cevdet Paşa Sosyal Bilimler Lisesinde gerçekleştirildi. Okul öğrencileri buradaki panelde Mustafa Kutlu’nun çeşitli yönlerini anlatarak sunum yaptılar.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021