SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Aksaray’ın il oluşunun 30. Yılı ile ilgili Mecliste tek konuşmayı Erel yaptı

Aksaray’ın il oluşunun 30. Yılı ile ilgili Mecliste tek konuşmayı Erel yaptı

A - +

Aksaray Haberleri - 19.06.2019 - 9:05

Aksaray’ın il oluşunun 30. Yılı ile ilgili Mecliste tek konuşmayı Erel yaptı

Aksaray’ın il oluşunun 30. Yılı ile ilgili Mecliste tek konuşmayı İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL yaptı.

Sayın Erel’in yaptığı konuşma şu şekilde;

Aksaray’ımızın yeniden il olmasında emeği geçen dönemin Başbakanı Merhum Turgut Özal’ı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Aksaray Milletvekilimiz Mehmet Altınsoy’u, Milletvekilimiz Raşit Daldal’ı rahmetle anıyoruz. Yine, o dönemin Aksaray Milletvekilimiz Mahmut Öztürk Bey’e, o dönemin tüm siyasi parti teşkilat yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve Aksaray’ın il olmasını Türkiye gündeminde, Aksaray gündeminde, Meclis gündeminde sıcak tutan, canlı tutan o dönemin basın-yayın kuruluşlarına, gazetecilerimize, televizyoncularımıza, radyocularımıza ve basın-yayın cemiyet başkanlarına, kısacası bu uğurda kalem oynatan, kelam üreten, emek veren tüm hemşehrilerimize Aksaraylılar adına teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; milattan önce 10 binlere dayanan tarihiyle Selçuklulardan İlhanlılara, Danişmentlilerden Karamanoğullarına, oradan da Osmanlı’ya uzanan egemenlik macerasıyla özel ve güzel şehrimiz, Selçuklu Sultanı Kılıçarslan tarafından “iyilerin yurdu, salihlerin yurdu” anlamına gelen Şehr-i Süleha adı verilen, soluduğumuz havada tarih, her köşe başında bir evliyanın nazarı ve nefesi olan salihler ve evliyalar şehri Aksaray.

Bu arada, son on beş günde Aksaray’da meydana gelen dolu afeti nedeniyle tarım alanlarında çiftçilerimiz büyük bir zarar görmüşlerdir. Kendilerinin istek ve talepleri bu zarardan dolayı Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz olarak üç yıl ertelenmesi ve il afet komisyonuna Cumhurbaşkanlığı makamından gerekli ödeneğin bir an önce gönderilmesidir.

Değerli milletvekilleri, Aksaray yeniden vilayet oluşunun otuzuncu yıl dönümünde en son bundan bir yıl on altı gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Aksaray’da sözü verilen Ulukışla-Aksaray demiryolunun artık ihale edilerek hizmete sunulmasını ve Aksaray organize sanayisinin bu demir yoluyla Mersin Limanı’na kavuşmasını heyecanla beklemektedir.

Yine, Aksaraylılar yirmi beş yıl önce temeli atılan, yüzde 60’ı tamamlandıktan sonra 2002 yılında programdan çıkarılan ve “Yolcu yok.” iddiasıyla kaderine terk edilen 75. Yıl Aksaray Havaalanı’nın programa alınarak Aksaraylıların hizmetine sunulmasını beklemektedirler. Böylece 400 bin nüfusu olan ve yurt dışında en çok işçisi olan illerin başında gelen Aksaray’ımızda hem yurt içi hem yurt dışı ulaşım kısalarak kolaylaşacak hem de iş adamlarımız muhataplarını Konya’da, Kayseri’de, İstanbul’da ağırlayıp iş görüşmelerini buralarda yapmaktan kurtulacaklardır.

Yine, Aksaraylıların yüzde 80’i geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadırlar. Aksaray’da tarımda sulamada büyük sorunlar yaşanmaktadır. Aksaray’da yer altı suları çekilmektedir. Çekilen bu yer altı sularının yerine Tuz Gölü’nün tuzlu suları gelmektedir ve kısa sürede Aksaray’ın verimli ovası çoraklaşacak, tuzlaşacaktır. Bir an önce, kısa vadede Kızılırmak suyunun Aksaray Ovası’na, uzun vadede de Fırat’ın kolu Karasu’nun tünelle Kızılırmak’a kavuşturularak bu sorunun çözülmesi gerekmektedir.

Aksaray’da sekiz ay önce hizmete giren eğitim ve araştırma hastanesinde yeteri kadar doktor bulunmamaktadır. Artık hastanenin fiziki olumsuzluklarını bir tarafa bıraktık ama doktor yok, çocuk kardiyoloğu, çocuk hastalıkları doktoru, çocuk psikoloğu, onkoloji uzmanı, kadın hastalıkları doktoru Aksaray’da yeteri kadar bulunmamaktadır, vatandaşlarımız perişan olmaktadır.

Yine, 3. Lig’e çıkmış bulunan Aksarayspor’a ve Aksaraylılara yakışır bir stadımız bulunmamaktadır. Aksaraylılar bir an önce, 20 bin taraftarla oynanan futbol müsabakalarında onlara yakışır bir futbol sahasının Aksarayspor’umuza yapılmasını heyecanla, sabırsızlıkla beklemektedirler.

Geçen hafta görüştüğümüz Kapadokya alan yönetimine Aksaray’ın alınmaması Aksaraylı hemşehrilerimizi derinden üzmüştür. Oysa başta Ihlara Vadisi, Güzelyurt, Selime, Saratlı, Sultanhanı, Ağzıkarahan, Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Helvadere, Hasan Dağı ve bu özellik ve güzellikleriyle tarihî, kültürel ve doğal bir turizm cenneti olan Aksaray’ın ya bu Kapadokya Alan Yönetimine dâhil edilmesini ya da “Ihlara” adı altında yeni bir alan yönetiminin oluşturulmasını Aksaraylılar adına talep ediyorum.

Bu vesileyle, hepinize, Aksaraylılar adına, Aksaray’ın il oluşunda emeği geçen, o dönemde bu Parlamentoda bulunan tüm milletvekillerimize, bürokratlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021