SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ahilik Haftası Aksaray’da Kutlanıyor

Ahilik Haftası Aksaray’da Kutlanıyor

A - +

Aksaray Haberleri - 21.09.2017 - 12:45

Ahilik Haftası Aksaray’da Kutlanıyor

Aksaray’da Ahilik Haftası kutlamaları, Aksaray Belediyesi önünde Mehter takımı eşliğinde yürüyüş ile başladı. Ahilik yürüyüşüne Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, meslek oda başkanları ve vatandaşlar eşlik etti.

15 Temmuz Milli İrade Meydanda yapılan kutlama etkinliğine Aksaray Valisi Aykut Pekmez, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ve STK Başkanları, siyasiler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende açılış konuşması yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, ahi kelimesinin aslında kardeş anlamına gelen bir sözcük olduğunu söyledi.

Oda başkanı ceylan konuşmasının devamında “Ahi Evran’ı Veli Hazretleri’nin nasihatleri ile devam etmek istiyorum. ‘Hak ile sabır dileyip gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışan bizdendir’ Ahiler teşkilatı kurulurken helal kazanç ve güzel ahlak diye bir şey vardır. Ahi Evran’ı Veli Hazretleri’nin nasihatlerini dinlediğimizde özellikle ‘Doğru ve sabırlı ol, yalan söyleme, büyüklerinden önce konuşma, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesi, yumuşak davranmasını, kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol’ demiştir. İşte Bizler böyle bir neslin 21. Yüzyıl Ahileri olarak bu değerli geleneği ve kültürü nesilden nesile aktarılması için de büyük çaba sarf etmekteyiz. Ahilik, Türk esnaf ve sanatkârların örgütlenmesi uzun yıllar ticaretin ve sanatkârların gelişmesinde, dininin yayılmasında, barış ve huzur içinde önemli roller üstlenmiştir. Esnaf ve Sanatkârlar kesiminin öz suyu toplumumuzun can simitleridir. Değerli katılımcılar, Ahilik, özünde kardeşliği, birlik ve beraberliği dayanışmayı benimsemiş bir kuruluştur. Bugün her şeyden çok bizlerle birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu bu günümüzde katkılarından dolayı Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise Ahilik teşkilatının Selçuklu medeniyetine ait olduğunu belirtip 4 medeniyet düsturundan bahsetti. Başkan Yazgı açıklamasında “Ahilik Teşkilatı Selçuklu medeniyetimizin bir tanesidir. Tarihçilerin söylediği şu düstur vardır, derler ki; 4 tane unsur üzerine bu medeniyetler yükselmiştir bir tanesi “Bacıyan-ı Rum” yani yeni İslam’la tanışmış, yeni medeniyetle tanışmış olan topluluklardaki hanımefendileri sofra adabından tutun da eşlerine karşı olan davranışlarıyla İslam’ın yayılmasını nasıl önemli olduğuna varıncaya kadar birçok noktada aile içi iletişimde Bacıyan-ı Rum’un çok büyük etkisini görürüz.

“Gaziyan-ı Rum” zaten adı üstündedir. Savaşlar yapan, fetihler yapan askeri bir teşkilatımız. Ardından gelen Tabii ki “Abdalan-ı Rum” diye ifade edilir. İslam’ı daha iyi anlaşılması için hem de yeni medeniyeti oluştururken karşılaşılan zorlukları onların fetvalar ile açılması için oluşturulan bir topluluktur.

Ardından da tabii ki “Ahiyan-ı Rum” Ticaret Teşkilatı, Ticaret düsturu, Ticaret ahlakı bu işin en önemli yapı taşıdır. Çünkü bir toplumda yaşarken, toplumdaki bütün fertler ve bireyler birbirleriyle mutlaka iletişim içerisindedir ve bu iletişimi de sağlıklı yapabilmek için bir ahlaka ihtiyaç vardır. Bu aile hakkında en büyük temelli bir unsuru Tabii ki İslam medeniyeti’dir. Selçuklu medeniyeti bir Osmanlı medeniyetidir. Ticaret ahlakı büyük ve gelişmiş olan topluluklar da daha ileri atılan yaparlar daha güçlü oluşumları gerçekleştirir. Daha büyük mucizeleri ortaya koyarlar. Dolayısıyla hem medeniyetimizin kuruluşunda önemli bir yapı taşı olan hem de günümüzde de onu anmakla onu hatırlamakla bir kere daha esnaflığın nasıl olması gerektiği hayatımızda ve yaşantımızda onların işlerini ve onların düsturlarını nasıl oluşturmamız gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır.

Ahilik teşkilatının rahmetli babamdan da öğrendiğim düstur gereğince her şeyden önce vatandaşlara, müşterilerimize ahlaklı, faziletli ve ne istediğini bilen ne tür davranışlarda bulunmam gerektiğinin üslubuna göre davrandım. Bunlardan en önemli özelliklerden bir tanesi tabii ki eline, beline , diline sahip olmaktır. Bunun sağladığı ölçüde de her noktada daha iyi yerlere gelebilirsin. Her noktada da daha iyi hizmetlerini sunabilirsin. Ben tekrar böyle bir oluşuma katkıda bulunan kardeşlerimize teşekkür etmek istiyorum. Ahilik düsturunu hiçbir zaman unutmadan hem yaşantımızda hem de bundan sonra kuracağımız ve kurmak , canlandırmak ve İhya etmek için uğraştığımız medeniyetimizin de yeniden yapıtaşı olması umuduyla hepinizi Allah’a emanet ediyorum” diye konuştu.

Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti konuşmasında ‘‘Ahilik gibi çok önemli bir kültürümüzü bugün hatırlamanın ve yâd etmenin onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Biz de sizlerin arasında olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. 1071’de Anadolu’ya giren Türkler kısa zamanda bütün Anadolu’yu İslamlaştırmış ve Anadolu’nun her yerinden Türkçe konuşmaya başlamış. Bu o kadar büyük bir başarı ki tarihçilerinin gösterdiği bu kadar kısa bir zamanda hiç bilinmeyen bir memleketin İslamlaşması ve Türkçe konuşması. İşte başkanımızın da ifade ettiği gibi bu Ahilik gibi teşkilatların sayesinde olmuştur. Türk güzel ahlakı, İslamiyet ahlakı ve kuralları ile birleşince mükemmel ötesi bir oluşum ortaya çıkıyor. Ahilik aynı zamanda tasavvufi bir dernek ama bir hırka bir lokma deyip sadece oturan bir tasavvuf anlayışı değil aynı zamanda ticaret yapan üreten ve bunun kurallarını yine tasavvufi veya İslami Türk gelenekleri ile birleştiren bir kuruluş. Ne diyor haram yeme, ölçüyü eksik tartma, insanlara cömert ol. Bunlar hem dinimizin emirleri hem de kendi milletimizin örf ve adetleri büyüğünden önce söze başlama. Bunlar bizim Türk kültürümüzün Türk adet ve geleneklerinden aynı zamanda Kuran-ı Kerim’de bahsedilen Hz. Şuayb (AS)’ın kavminden olan Medyen kavminin ölçü ve tartıda eksik ölçü ve tartıda hile yaptığı için başına gelen musibete anlatan kıssaları da vardır. Ölçü ve tartıda hile yapmak büyük günahların başında gelir.

İslamiyet’te bu kuralları da alarak Ahilik Teşkilatı ile esnafla ticarete bir ahlak kazandırmış. Bunların hepsini yüzyıllar önce bizim milletimiz yapmış. Orta Anadolu bu birliği görüyorum. Bunu her zaman bu meydanlarda 15 Temmuz nöbetlerinde her zaman söyledik. Bu memleketin insanları Aksaraylılar bu vatanın gerçek sahibidir. O yüzden vatanını canından çok sever diye işte Anadolu’yu İslamlaştıran bu kültürün temellerinin burada atılmasının bir örneğidir. Bu Ahi Evran’dır. Bu kültür atalarımızın kurduğu bir kültürdür ve genleri ile geldiğini inanıyorum. Damarlarımızdaki asil kanda ve taşıdığımız genlerde de bu kültür zaten vardır. Bu olduğu müddetçe millet ilelebet payidar kalacaktır. Esnaflarımız da ilgili son 15 yılda iktidarımız döneminde çok önemli gelişmeler oldu. Esnaflarımız büyük rahatlıklar içeresinde.15 yıl önceki tabloya hatırlarsanız bir hükümet, bir esnafın biz yazar kasa fırlatması ile yıkılmıştı. O günlerden bugünlere geldik. Esnaflarımızın sıkıntılarıyla ilgilendik. Hükümet olarak tüm tedbirler almaya özen gösterdik. Bu duygu ve düşüncelerle Ahilik haftasını Hayırlı ve bereketli olmasını işlerinin bol kazançlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

Ardından kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise konuşmasında, tüm esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftası kutlayarak “Bu hafta aslında Ahilik değerinin anıldığı, Ahilik üzerinden

de insan olmanın ölçülerinin neler olabileceğini bir kez daha bu hafta vesilesiyle hatırlatılıyor. Yılın 365 günü ahi kardeşlerime, kardeşlik hukukunun bütün iş ve meslek hayatları boyunca yayılmasını temenni ediyorum. Sadece esnaf kardeşlerime değil aslında burada biraz evvel hem oda başkanımızın Belediye Başkanımızın, Milletvekili arkadaşımızın Mustafa Bey’in de bahsettiği üzere ahiliğin içeriğine baktığımızda insan olmanın değerlerin yani ecdadımızın Selçukludan, Osmanlıdan o topraklara hükmederken o topraklarda farklı kültürlerde farklı değerler ile arada yaşarken insan olmanın kul olmanın ve işinizi yaparken de o dünyalık nefsi karıştırmadan bu işleri nasıl yürütmenin değerlerini Ahilik yemini ile beraber onu da bir yemine bağlamasıyla hatırlatıldığı, yaşatıldığı, geçmişin ecdadın bize bıraktığı mirasın anıldığı günlerdeyiz ben öncelikle böyle bir ecdadın torunu olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum bu değerler hepimizin değerleri biz bu değerlerle bugüne kadar gerçekten bunları yaşatmak, yaşamak ve toplumun tüm kesimlerine ve dünyaya da bu anlamda örnek olma adına böyle geniş zengin bir mirasın aslında mirasçılarıyız onun için sorumluluğumuz çok yüksek tarihim bize bıraktığı sorumluluk bu anlamda yüksek böyle bir ecdadın dedim ya torunu olmaktan evlatları olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum bir bakıyorsunuz Ahiliğin özünde kardeşlik yani biz sabah bismillah deyip dükkanımızı açtığımızda yan komşumuz siftah yapmadı değil Eğer siftahımız varsa yan komşu bugün evine ekmek götürsün diye esnaf kardeşine kardeşlik hukukuna değerine tartısında Hile yapmadan parasına haram bulaştırmadan açgözlülük yapmadan Eline diline beline hakim olmak suretiyle ama Cömertlikte sınırsız kapılarını açmada sofrasına kabulde sınırsız bir hoşgörüyle insan olabilmenin ölçülerinin tarif ettiği o Yeminle beraber bu günleri kutluyoruz işte böyle biz bu değerlerim mirasçılar iyiyiz bunu özellikle şunun için belirtmek istiyorum ki bazıları kendi geçmişinden kendi tarihinden kendi mirasından bir haber bazen şöyle cümleler kuruyordu bu millete bu millet adam olmaz bu millet nasıl bir adam olduğunu dünya liderinin sesinden ardından Tıpkı Arif Nihat Asya’nın şiirinde mısralarında belirttiği gibi yürü ki seslen ki ardından millet yürüsün sözlerine uyacak şekilde 15 Temmuz gecesi yine bu değerlerine sahip çıktığını bu diğerlerini mirasına canımdan fazla sahip çıktığını bir kez daha gösterdi ve liderinin arkasında o esnaf kültürü insan olmanın kul olmanın ölçülerini vatan sevgisi imandan olma ölçülerini o gün de gösterdi işte geçmişini bilmemek tarihinden kopmak kültüründen uzaklaşmak öyle bir şey kendi öz değerlerinden bir haber yaşamaktır ama milletimiz nasıl bir millet olduğunu nasıl kahraman bir millet olduğunu Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da 15 Temmuz gecesi göstermiştir işte bize bırakılan bu mirasları yaşatacağız yaşayacağız ve gelecek nesillere de aktarma noktasında ısrarcı olacağız bu değerleri asla ve asla unutmayacağız o anlamda bu haftanın kutlanması gerçekten önemli ben bu anlamda Esnaf Odası Başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri şahsında o programın düzenlenmesinde alınmasında etkinlikte Emeği geçen tüm kardeşlerimize belediyemize siz değerli katılımcılara ve bunları yaşatma noktasında gayret gösteren her bir vatandaşımıza şükranlarımı arz ederim.” dedi.

Vali Aykut Pekmez konuşmasında: “Kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde toplayan Ahilik; esasında sadece bir esnaf kuruluşu veya esnaf teşkilatı değil ,ahlaki ve ticareti birbiriyle buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerden toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran bütünleştiren ve en önemlisi millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Dünyada belki bu kadar eski bu kadar köklü bir teşkilata rastlamak mümkün değil. Hepimizin de bildiği gibi Ahilik teşkilatının temelleri 13. Yüzyılda Ahi Evran tarafından atılmıştır. Ahi Evran Anadolu’nun İslam ve Türk yurdu olmasında büyük katkı sağlamış , bunun temellerini atan önemli şahsiyetlerden biri olmuştur. Ahilik prensipleri Yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkârlarımız hem de Anadolu insanı için kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. İş ve meslek ahlakında dürüstlük, güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, cömert ve güler yüzlü olmak Ahiliğin önemli kurallarındandır. Esasında günümüzde sosyal ve ticari hayatı düzenleyen bütün dünyada mesleki örgütlenmeler, Tüketici Hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık, ustalık gibi uygulamalar Ahilik kültürünün izlerini taşımakta Ahilik kültürünün bugüne yansıması olarak gözümüze çarpmaktadır. Yüzyıllardır devam eden önemli bir kuruluşu kuran başta

Ahi Evran olmak üzere tüm emeği geçen ecdadımızı şükranla anıyorum. Tüm Esnaf ve Sanatkârlarımızın Ahilik haftasını kutluyorum” diye konuştu.

Ahiler haftası münasebeti ile Aksaray Belediyesi tarafından programın sonunda vatandaşlara pilav dağıtıldı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021